La fix 10 ani după ce regimul colonelului Gaddafi a fost răsturnat, statul din Africa subsahariană continuă să fie în haos. Oamenii de afaceri și reprezentanții instituționali care au rămas în țară recunosc deschis acest lucru, potrivit Euronews.
„Țara a trecut prin mai multe faze. La început, situația a fost bună, dar apoi lucrurile au început să se înrăutățească pas cu pas, până în ziua de azi”, a declarat Issam el-Mejri, un om de afaceri.
„Au trecut 10 ani de la moartea lui Gaddafi, dar în Libia continuă să domnească o situație de conflict, cauzată de eșecul gestionării crizei”, adaugă Abdelfattah Benour, un oficial de la Tripoli.
Cu toate acestea, în Libia este așteptată o schimbare. Analistul politic Ahmed al-Rashrash a afirmat: „Sperăm că alegerile din 24 decembrie vor îmbunătăți calitatea vieții. Putem deveni un stat de drept doar printr-o stabilitate politică și prin mai multă siguranță”.
Libia a ajuns un stat aproape complet eşuat, după 10 ani de război civil. Ce a mai rămas din această ţară riscă să fie, pur şi simplu, împărţit în două între Rusia şi Turcia, care sunt statele care acţionează în prezent în regiune din postura jucătorilor dominanţi. Scopul final al celor două ţări îl reprezintă controlul unei zone cât mai extinse din bogatele rezerve de petrol şi gaze ale Libiei.
În această ţară luptă peste 20.000 de mercenari veniţi din Rusia, Siria, Ciad, Turcia ori Sudan. Mercenarii sunt fie luptători propriu-zişi, fie consilieri militari.
Navele şi avioanele de transport aduc zilnic, în Libia, tone de muniţie, echipamente şi tehnică militară, care variază de la gloanţe, mine antipersonal până la avioane de luptă, drone, rachete antiaeriene sau maşini blindate.
„Intervenţia militară străină pe care o vedem în această perioadă întrece orice imaginaţie”, a declarat la un moment dat pentru Washington Post, sub protecţia anonimatului, un înalt responsabil occidental.
Oficiali ai aşa-numitului Guvern de la Tobruk, au declarat că Libia are nevoie de ajutor din partea Europei şi a Statelor Unite, care să pună presiune atât pe Rusia, cât şi pe Turcia, pentru a-i forţa pe contractorii militari din cele două ţări să plece şi să ajute la dezarmarea miliţiilor libiene.
Ulterior, generalul în rezervă al SUA, David Petraeus, fost director al CIA a afirmat că: „Problema cu Libia acum este că e un haos atât de mare acolo, încât nu ştiu cum putem repune lucrurile la locul lor”. Petraeus a mai adăugat: “Decât dacă eşti dispus să consumi foarte multă energie şi să îţi asumi să te lupţi contra unor puteri formidabile”
În regiunea estică a ţării, se află majoritatea rezervelor de petrol. Zona este controlată de Armata Naţională Libiană, un amalgam de facţiuni şi miliţii susţinute de Rusia, Egipt şi Emiratele Arabe Unite.
Vestul conţine capitala Tripoli şi două treimi din populaţia totală a Libiei. Guvernul de la Tripoli e recunoscut de ONU, Washington şi mai multe guverne occidentale.
Între timp, în sudul ţării, la baza aeriana Jufra ruşii construiesc noi piste, hangare şi centre de comunicaţii cu scopul de a aduce aici mai multe avioane militare de tip MiG-29. Avioanele ruseşti nu au însemnele oficiale ale Forţelor Aeriene.
Aproape toţi militarii ruşi din Libia sunt contractori militari angajaţi ai celebrului grup Wagner.
Conform unor estimări ale oficialilor americani, în prezent, în Libia sunt în jur de 2.000 de mercenari Wagner.
Grupul Wagner reprezintă controversata armată privată a lui Vladimir Putin, implicată şi în alte conflicte, precum Ucraina, Siria şi cu o prezenţă şi influenţă tot mai crescute în zona Africii.
Grupul Wagner a fost creat de către Dimitri Utkin, despre care se presupune că este fost membru al brigăzii de forţe speciale ale GRU, serviciul de informaţii al armatei ruse. Conform relatărilor din presă, numele de cod al lui Utkin era „Wagner”, de aici venind şi numele companiei sale de securitate.
Interesul Turciei este legat de recuperarea contractelor de miliarde de dolari pe care Ankara le-a avut cu Libia până la izbucnirea războiului civil în această ţară.
În februarie 2020, oficialii ONU descriau Libia drept „cel mai mare teatru de război din lume în care sunt folosite drone militare”.
Fostul lider libian Muammar Gaddafi, a fost capturat şi ucis în 20 octombrie 2011 la Sirte.
Rebelii libieni l-au găsit pe fostul lider Muammar Gaddafi cu informaţii provenite de la un membru al forţelor loiale colonelului. Capturarea sa, care a seamănat izbitor de mult cu cea a fostului lider irakian, Saddam Hussein, s-a petrecut într-o conductă de evacuare din afara oraşului Sirte, locul de naştere al lui Gaddafi. Alături de el se mai aflau, în momentul reţinerii, doar şapte gărzi de corp.
În dimineața respectivă, soldaţii loiali colonelului Gaddafi fuseseră afectaţi masiv de raidul aerian al NATO, fiind forţaţi să se retragă şi să se ascundă în diverse locuri. Fostul lider libian, care a condus ţara zeci de ani, a ieşit ultimul din conducta de beton în care se ascunsese. A păşit mândru, fără teamă, încrezător. I-a întrebat pe cei din faţa lui ce se întâmplă.
Luptătorii care au participat la capturarea lui Gaddafi spun că, după reţinerea colonelului, s-a pornit din nou un conflict între ei şi gărzile acestuia. Aşa s-ar explica de altfel şi moartea lui Gaddafi, împuşcat tocmai în timpul acestor confruntări, în cap şi în piept, murind la scurt timp dupa aceea, „în pofida încercărilor noastre de a-l resuscita”, a povestit un rebel.
Conform altor relatări, fostul lider libian ar fi fost rănit la cap şi la picioare şi ar fi murit în drum spre spital. Aceasta este cel puţin varianta pe care au susţinut-o liderii Consiliului Naţional de Tranziţie, respectiv fostul prim-ministru Mahmoud Jibril (decedat în aprilie 2020 după ce s-a infectat cu virusul SARS-CoV-2).
Ulterior, Curtea Internațională de Justiție a deschis o anchetă în privința morții lui Gaddafi, apreciindu-se că este vorba despre o crimă de război.
Trupul său neînsuflețit a fost expus publicului și mii de conaționali au venit pentru a se asigura că fostul lor lider este mort.
Colonelul Muammar Abu Minyar al-Gaddafi a fost înhumat într-un loc necunoscut.
Sursă foto: thedailybeast.com
[…] Israelului de partea lui Haftar ar pune în dificultate intervenția Turciei în războiul civil din Libia, de partea Guvernului de la Tripoli, recunoscut de […]