Generalul (r) Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles, fost șef al Brigazii Multinationale din Sud-Estul Europei și actual vicepreședinte al Asociației Ofițerilor în Rezervă din România (AORR), a vorbit, într-un interviu pentru adevarul.ro, despre pensiile militare, înzestrarea Armatei Române, dar și despre evoluția dezirabilă a apărării la nivel național.

„Pensiile militare de stat nu sunt pensii speciale”, subliniază generalul Bălăceanu. Acesta este de părere că o armată puternică, respectată de poporul și de statul căruia îi slujește, este o armată ce cuprinde deopotrivă pe cei activi și pe cei în rezervă, ale căror drepturi, așa cum le sunt obligațiile, devin sacre.

„În etapa actuală, înțelegând dificultățile legate de pandemie, obiectivul pe care ni l-am propus, nu este acela de creștere a pensiilor militare de stat, deși de ani buni acest lucru nu s-a mai întâmplat […] Este într-o logică a solidarității sociale, ca odată cu înlăturarea inechităților din sistemul public de pensii, să realizăm și eliminarea discriminărilor din sistemul pensiilor militare de stat”, a precizat fostul general.

În ceea ce privește evoluția dezirabilă a apărării României, Virgil Bălăceanu a menționat că aceasta trebuie să aibă ca centru de greutate apărarea teritorială, în contextul apărării colective, invocând articolele 3, 4 și 5 ale Tratatului de la Washington. La nevoie se poate apela la Coaliția de Voință, în baza parteneriatului strategic cu SUA, capacitatea forțelor destinate descurajării și apărării fiind indisolubil legate de voința poporului și a statului național de a-și apăra integritatea teritorială și suveranitatea constituțională, mai explică generalul în rezervă.

Programele esențiale de înzestrare aprobate de către Parlament sunt în măsură să ofere forțelor armate capabilități reale de descurajare, de apărare, de lovire, de mobilitate și protecție, comparabile, dar și cu performanțe superioare celor din dotarea posibililor adversari, explică vicepreședintele AORR. Acesta precizează că este vorba despre sisteme testate prin proceduri înalt tehnologice, sisteme utilizate cu rezultate notabile, peste cele ale sistemelor similare, în operațiile și campaniile militare contemporane.

„Un simplu exemplu, edificator, care poate ilustra concepția de modernizare a fiecărei categorii de forțe, de data aceasta referindu-ne la categoria rămasă în urmă până acum și anume Forțele Terestre. Un decalog al programelor de înzestrare, angajate și în perspectivă ar trebui să prezinte pentru Forțele Terestre, sistemele HIMARS, PATRIOT, rachetele antitanc Spyke, transportoarele Piranha 5, platformele de transport IVECO și ele sunt în desfășurare și se înscriu în criteriile state of the art, nu există îndoială. Dacă vorbim de second hand, nimeni nu poate fi împotriva, decât din rea voință, modernizării mașinii de luptă a infanteriei JDERUL sau a tancului românesc BIZONUL”, mai apreciază generalul Bălăceanu.

Sursă foto: constantadeazi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.