Evgheni Fedorov, un deputat din partidul lui Putin „Rusia Unită”, a propus abrogarea unei rezoluții din perioada sovietică prin care se recunoștea independența Lituaniei, potrivit site-ului rusesc „RIA Novosti”.
„Deputatul Fedorov a înaintat Dumei de Stat un proiect de abrogare a rezoluției Consiliului de Stat al URSS „Cu privire la recunoașterea independenței Republicii Lituania”, a scris publicația rusă de propagandă.
Lituania, țară membră a Uniunii Europene și NATO, și-a câștigat independența în 1918.
Potrivit prezentării de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, Lituania a fost invadată în 1941 de Germania nazistă, iar în 1944 a fost cucerită de Armata Roșie. Ulterior, a devenit Republica Sovietică Socialistă Lituaniană, parte a Uniunii Sovietice.
La 11 martie 1990, Lituania a fost prima dintre republicile sovietice care și-au declarat independența.
Lituania a devenit stat membru UE de la 1 mai 2004, a adoptat moneda euro la 1 ianuarie 2015 și face parte din spațiul Schengen din 21 decembrie 2007, se mai menționează pe site-ul MAE.
Procesul de ieșire a Lituaniei din URSS a fost dureros și însoțit de victime în rândul populației civile, în condițiile în care trupele sovietice au încercat să suprime mișcarea de masă pentru independență.
Lituania este una dintre țările care pledează pentru cele mai dure sancțiuni ale UE împotriva Rusiei, sprijină în mod constant aderarea Ucrainei la UE și oferă sprijin militar în confruntarea cu Rusia.
Lituania a propus, de asemenea, crearea unei coaliții navale pentru a ridica blocada Rusiei din Marea Neagră, cu scopul de a putea fi reluate exporturile ucrainene de cereale.
Sursă foto: Delfi.lt