În 17 decembrie 2011, televiziunea de stat nord-coreeană anunța că liderul Kim Jong-il a murit. Fiul său, Kim Jong-un, avea să-i preia atribuțiile. La momentul respectiv, climatul era de nesiguranță – mulți erau sceptici în privința lui, neștiindu-se în ce direcție se va îndrepta țara.

Acum zece ani, locuitorii Phenianului îl vedeau pe tânărul Kim Jong-un, în vârstă de douăzeci și șapte de ani, în compania dricului în care se afla corpul tatălui său. Ținuta și tunsoarea aminteau de răposatul său bunic, Kim Ir-sen, dar aceste detalii au fost privite ca un efort superficial de a imita autoritatea strămoșilor, notează CNN, citată de Europa Liberă.

The State Funeral of Kim Jong Il - Photo Essays - TIME
The New York Times

Părerile erau împărțite: la două zile de la preluarea conducerii, Victor Cha, consilier de politică externă și fost angajat al Casei Albe, declara: „Fie că se va destrăma în următoarele câteva săptămâni sau luni, regimul nu va putea fi păstrat intact după decesul neașteptat al lui Kim Jong-il”.

Între timp, cei ce aveau speranță, au prezis un nou stil de guvernare, sub „cosmopolitul” Kim Jong-un: acesta fusese școlit în Elveția și se declara un fan al baschetului occidental, scrie The Guardian.

Cu toate supozițiile din spațiul public, la care se adăuga și lipsa de experiență, Kim Jong-un a demonstrat tuturor contrariul: în prezent, puțini mai pun la îndoială autoritatea actualului lider; experții sunt îngrijorați în legătură cu puterea pe care acesta o deține.

Evoluția rapidă: arme nucleare și înlăturarea inamicilor

La două săptămâni de la moartea tatălui, Kim Jong-il, fiul cel mai mic al răposatului lider a fost declarat în mod oficial comandat suprem al Armatei Populare Coreene. Fratele său mai mare, Kim Jong-nam, a căzut în dizgrație în 2001, după un incident petrecut în compania unor oficialități japoneze.

Primul discurs public l-a ținut în aprilie 2012, cu ocazia centenarului nașterii bunicului său – una dintre cele mai importante sărbători din calendarul Coreei de Nord. Tânărul lider se balansa de pe un picior, pe altul, iar vocea abia dacă îi era auzită, detaliază CNN.

Peste un an, în 2013, Kim Jong-un efectua primul său test nuclear și al treilea din istoria Coreei de Nord; o mișcare îndrăzneață, interpretată ca mesaj din partea dictatorului către lume, în special către Statele Unite, că dorește să fie luat în serios.

MISSILETHREAT.COM

Tot în această perioadă, liderul a anunțat politica sa, intitulată „Byungjin”, prin care voia să dezvolte în mod simultan programul nuclear al țării, cât și economia.

În încercarea de consolidare a puterii, Kim nu a ezitat să îi înlăture pe apropiații săi. În decembrie 2013, unchiul său, Jang Song-thaek, presupusul mentor al proaspătului președinte, a fost executat pentru „încercarea de răsturnare a guvernului”.

Jang ar fi fost doar una dintre zecile de persoane care au avut de suferit pe urma lui Kim.

Vizitele prezidențiale

De-a lungul mandatului său, Kim Jong-un s-a întâlnit cu mai mulți lideri internaționali: președintele Chinei, Xi Jinping, președintele Rusiei, Vladimir Putin și președintele Coreei de Sud, Jae-In.

Cu toate acestea, cele mai marcante întrevederi le-a avut cu Donald Trump. După ce ambii lideri s-au jignit reciproc, ei au avut parte de trei întâlniri.

Kim Jong Un and Donald Trump
Associated Press

Singapore, 2018: Liderul nord-coreean s-a angajat să lucreze la denuclearizarea peninsulei coreene, într-un acord semnat cu președintele Donald Trump, la Singapore. De asemenea, cele două state s-au angajat la pace și prosperitate.

Hanoi, 2019: Summitul s-a încheiat fără vreun acord.

Zona demilitarizată de la granița dintre Coreea de Nord și de Sud, 30 iunie 2019: A fost pentru prima dată când un președinte american a intrat pe teritoriu nord-coreean.

Sănătatea liderului, ferită de ochii lumii

Există multe speculații legate atât de viața nord-coreenilor, cât și de armele nucleare. Același lucru se aplică și în cazul vieții lui Kim Jong-un.

Sănătatea conducătorului nord-coreean a fost de multă vreme o sursă de fascinație morbidă în rivala Coree de Sud, care se află în umbra armatei lui Kim, scrie NPR.

Fotografiile oficiale au oferit dovada că, în primii săi ani ca lider, acesta a acumulat greutate, care i-a provocat ocazional disconfort. Absențele prelungite din viața publică au declanșat speculații legate de o boală gravă.

Ultimul incident de acest tip s-a petrecut în 2020. Zvonurile susțineau că liderul ar fi fost supus unei intervenții chirurgicale la inimă. În același timp, presa scria și despre posibila moarte a liderului și venirea la putere a surorii sale, Kim Yo-jong.

Bărbatul, cunoscut pentru consumul regulat de alcool și tutun, provine dintr-o familie cu antecedente cardiace. Atât tată, cât și bunicul său, care au condus Coreea de Nord, au murit din cauza unor probleme cardiace. Experții au spus că greutatea lui ar putea crește riscul de boli cardiovasculare.

Cele mai recente imagini sugerează că liderul a fost sfătuit să facă schimbări în stilul de viață și, ulterior, a slăbit. Se știu puține lucruri despre dieta sau despre obiceiurile sale de a bea, arată The Guardian.

Pierderea aparentă în greutate a lui Kim este mai probabil o încercare de a-și îmbunătăți sănătatea, mai degrabă decât un semn de boală, potrivit Hong Min, un analist senior la Institutul Coreean pentru Unificare Națională din Seul, citat de NPR.

Criza cauzată de Covid

Începând cu 2020, Kim-Jong un a fost nevoit să gestioneze situația pandemiei de Covid-19. În ianuarie, Coreea de Nord și-a închis granițele pentru oameni și pentru comerț: alimentele și medicamentele sunt blocate la punctul de trecere de la Dandong, iar 80% din mărfuri provin din China.

Însuși liderul Kim a recunoscut plângând, în timpul unui discurs, că situația este una fără precedent.

De la Covid, s-a schimbat multe”, a declarat pentru BBC Ju Seong, care a fost șofer în Coreea de Nord. „Economia scade, prețurile cresc. Traiul a devenit mult mai greu. Părinții mei par să găsească mâncare, dar prețul este prea mare. Este foarte stresant. Situația pare gravă.

La zece ani de la moartea lui Kim Jong-il, în țară a fost instaurată o perioadă de unsprezece zile de doliu național, interval în care nu au permisiunea să fie fericiți, să bea alcool sau să desfășoare activități de divertisment.

Sursă foto: KCNA/Reuters

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.