Ce înseamnă Smart City?

Conceptul de Smart City ar putea sprijini consistent depășirea problemelor tradiționale ale marilor orașe, precum poluarea, decongestionarea traficului și corupția la nivel administrativ. Tehnologiile și resorturile prin care funcționează un oraș inteligent pot stimula economia, permit adaptarea la creșterea populației, dar, în același timp, ridică multe semne de întrebare cu privire la amenințările la adresa securității naționale.

Nevoile cotidiene într-un astfel de oraș inteligent se bazează pe tehnologii de informare și comunicare. Casele, infrastructura de transport, comunicațiile, serviciile guvernamentale, precum și cele comerciale și industriale sunt controlate de tehnologii inteligente dependente de sisteme de tip inteligență artificială (AI) și Internet of Things (IoT).

Dacă aceste servicii sunt vizate de un atac cibernetic de succes, consecințele ar fi mult mai grave pentru securitatea națională decât beneficiile pe care le aduce pentru viața cetățenilor.

Smart City în România

Există și la noi în țară o organizație care promovează dezvoltarea orașelor inteligente la nivel național – Asociația Română pentru Smart City (ARSC).

ARSC este principala autoritate a Industriei Smart City din România care reunește experți și profesioniști din fiecare domeniu relevant industriei, dar și peste 200 de parteneri naționali și internaționali. Scopul organizației este de a dezvolta comunitățile creativ-inteligente din România, iar pentru a face acest lucru se concentrează pe activitatea asupra pilonilor și a ecosistemului Smart City.

Este o asociație recunoscută la nivel internațional, face parte din The World’s Smart Cities Organization, dar și în diferite comisii consultative, organizații și grupuri de lucru, cu parteneriate în mai multe programe naționale și internaționale pe ecosistemul Smart City.

ARSC se laudă cu peste 300 de proiecte de smart city în lucru, cu o strategie națională de smart city în lucru – aflată și pe lista de priorități a Guvernului încă din 2019, dar și cu parteneri de renume precum Orange, Microsoft, Dell EMC, Telekom, Asseco.

Conexiunile pe axa Beijing-București

Lucrurile interesante abia acum încep! Dincolo de vulnerabilitățile la care se expune o industrie Smart City în România complet necoaptă, riscurile ar putea apărea și din altă zonă decât cea tehnologică.

ARSC este condusă de Eduard Dumitrașcu, personaj ce a ocupat diverse funcții în administrațiile locale și centrale. Este fost consilier la Consiliul Județean Buzău, dar și la Parlament și fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale în perioada 2014-2015. A făcut, de asemenea, parte din consiliul director al TVR.

Cu studii la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” și la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”, Eduard Dumitrașcu pare să-și fi croit ușor drumul către șefia asociației. În plus, acesta este și președintele The World’s Smart Cities Organization (WSCO), organizație internațională care reunește structuri guvernamentale, administrații locale, universități, multinaționale și organizații internaționale din întreaga lume, cu scopul de a dezvolta industria Smart City.

Ca să descurcăm puțin ițele legăturilor externe ale lui Eduard Dumitrașcu și ale apropierii sale de China este sufiecient să aruncăm o privire pe site-ul WSCO unde descoperim că la data de 03.04.2019, organizația condusă de acesta, a semnat un acord de finanțare, pe o sumă fabuloasă de 500 de milioane de euro, cu una dintre marile companii chineze de stat din domeniul energiei electrice, China National Electric Engineering Co., Ltd.

În comunicatul care anunță acest demers se precizează că este vizat un parteneriat pe termen lung cu WSCO pentru dezvoltarea de proiecte de impact major în domeniile energie, mediu și infrastructură.

Vă lăsăm să reflectați singuri asupra acestui parteneriat între o companie chineză de stat și WSCO, organizație condusă de aceeași persoană care este liderul industriei smart city din România.

Mai mult decât atât, Eduard Dumitrașcu și-a manifestat interesul și deschiderea față de investiția gigantului chinez Huawei în dezvoltarea infrastructurii 5G pe teritoriul României. Sunt deja bine-cunoscute acuzațiile cu care Huawei Technologies s-a confruntat de-a lungul timpului în ceea ce privește presupusele acțiuni de spionaj în favoarea Chinei și reticența Occidentului pentru a colabora cu această companie pentru construirea infrastructurii 5G.

Maniera în care o companie de stat chineză „aruncă cu bani” în proiecte din industria smart city, inclusiv în cea din România, dar și aprecierile declarative ale exponentului smart city la nivel național privind inițiativele Huawei în țara noastră ne duc destul de ușor cu gândul la intențiile Beijingului dintr-o dublă perspectivă – consolidarea supremației în domeniul tehnologiilor 5G și dezvoltarea rețelei de influrnță chineză pe teritoriul României, chiar prin intermediul unor lideri ai industriei la nivel național.

Apropierea ARSC față de Huawei și de companiile chineze ridică semne de întrebare inclusiv din perspectiva în care înalți reprezentanți ai Guvernului și-au manifestat îngrijorarea față de posibilitatea implicării Huawei în dezvoltarea rețelei 5G autohtone.

Spre exemplu, în contextul mesei rotunde „Secured 5G in Defence, National Security and Society”, ce a avut loc la Munchen, în luna februarie 2020, ministrul apărării, Nicolae Ciucă, a reiterat importanța pe care România o acordă Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii, în toate domeniile de activitate, în special pe componenta strategică și de apărare. Ministrul apărării a punctat alături de generalul (r) James Jones, fost comandant Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR), nevoia de a dezvolta în condiții de securitate componenta tehnologică, cu accent pe identificarea unor soluții în cadrul parteneriatelor strategice aflate în derulare.

Tocmai în condițiile în care unul din principalii actori din domeniu tratează cu o mare atenție problema dezvoltării rețelei 5G, întrebările despre decizia unor organizații și persoane de a accepta finanțări chineze nu își găsesc un răspuns convenabil pentru securitatea națională a României.

Sursă foto: albawaba.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.