Partidele parlamentare au ajuns la un consens pentru impozitarea pensiilor speciale cu 10% pentru cei care obțin între 2001 și 7000 de lei și cu 85% pentru cei care au peste 7.001 lei.

Legea prevede impozitarea tuturor pensiilor, fiind incluși și magistrații, polițiștii, militarii, diplomații etc. În acest moment singura excepție o constituie, desigur, pensiile parlamentarilor.

Nu putem trece cu vederea faptul că unui parlamentar căruia nu i-au fost vreodată în viață restrânse anumite drepturi și libertăți nu i se va impozita pensia, cu siguranță mult mai consistentă decât a unui ofițer care și-a slujit țara cu unele sacrificii mai mici sau mai mari.

Pare că Parlamentul joacă toate cărțile împotriva unor categorii precum militarii și polițiștii față de care își exprima întreaga recunoștință cu ocazia acțiunilor desfășurate în timpul stării de urgență declarate pe fondul pandemiei.

Atât de repede au uitat politicienii români cine a fost alături de cetățeni și pe cine au scos în stradă, cu doar câteva săptămâni în urmă, în una dintre cele mai dificile perioade prin care a trecut țara în ultimii 30 de ani?

Scriam cu câteva luni în urmă despre acest subiect și aduceam în discuție, pentru clarificarea unor aspecte pe care mulți le înțeleg greșit sau deloc, și aminteam de ceea ce spunea fostul șef al Statului Major General, Ștefan Dănilă, care explica o serie de lucruri privind statutul pensiilor militare și faptul că  acestea nu sunt pensii speciale.

„Militarii nu primesc pensii speciale, militarii primesc pensii militare. Statutul de personal militar presupune de la început că un militar acceptă constrângerile, limitările pe care le are în timpul carierei sale cu un preț: el primește soldă pentru ceea ce face și primește pensie militară la finalul carierei. Astea sunt regulile jocului stabilite din momentul în care îți alegi cariera militară, o carieră care are mai multe restricții decât viața civilă. Și atunci, în momentul în care ai depus un jurământ față de țară și țara și-a asumat că îți va plăti o soldă și o pensie militară la sfârșitul carierei, atunci este normal ca unii dintre colegii mei să se simtă trădați la sfârșitul carierei de cei care le-au promis că la sfârșitul carierei le dau o pensie. A alătura pensiile militare cu pensiile speciale mi se pare un lucru foarte greșit, pentru a nu spune altfel”, a explicat generalul în rezervă.

Este de-a dreptul jignitor ca cineva să conteste dreptul acestor oameni la o pensie militară de stat, nu specială ca cea a magistraților sau parlamentarilor, în condițiile în care ei sunt cei care se află mereu în prima linie în situații de urgență sau criză.

Sursă foto: mediastandard.ro

1 COMENTARIU

  1. 18.06.2020

    COMUNICAT DE PRESĂ

    Uniunea Militarilor si Politistilor “Mihai Viteazul” respinge ferm orice asociere a pensiilor militare cu ideea de pensii speciale.
    Hotararea deputatilor prin care pensiile militare sunt considerate ca fiind speciale este un act neconstitutional. Militarii si politistii au pensii ocupationale inca de la Cuza si au fost mereu in prima linie, punandu-si viata in slujba fauririi statului roman modern.
    Aceasta categorie profesionala a dovedit acest lucru si in teatrele de razboi, aparand pacea lumii, dar si in timpul pandemiei de coronavirus.

    Pensiile militare nu sunt speciale si nu constituie un privilegiu acordat militarilor sau politistilor. Pensiile militare reprezinta recunoasterea pe care societatea o datoreaza celor care imbraca haina militara si isi slujesc tara sub juramant.

    Presedintele Uniunii Militarilor si Politistilor “Mihai Viteazul”, generalul Gabriel Oprea este cel care a initiat si a promovat in Parlament Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat, o lege dreapta pentru militari.

    “Romania are obligatia sa-si trateze militarii cu aceeasi onoare si recunostinta cu care sunt tratati acestia in celelalte state membre NATO. Am fost si raman un sustinator al intereselor legitime ale militarilor romani, ale politistilor, jandarmilor, pompierilor si ale tuturor functionarilor care lucreaza 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru romani si pentru Romania”, afirma Gabriel Oprea in 2015, la sustinerea proiectului de Lege din calitatea de prim-ministru interimar.

    Avem convingerea ca membrii Curtii Constitutionale vor privi cu responsabilitate aceasta situatie referitoare la pensiile militare si vor respinge proiectul prin care se doreste taierea acestora, declarandu-l neconstitutional.

    Biroul de presa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.