Statele Unite nu vor trimite soldați pentru a lupta în Ucraina, a anunțat marți Casa Albă, în timp ce președintele francez Emmanuel Macron a evocat cu o zi înainte spectrul trimiterii de trupe terestre, potrivit AFP.

Președintele Biden a spus clar că Statele Unite nu vor trimite soldați pentru a lupta în Ucraina”, a declarat Adrienne Watson, purtătoare de cuvânt a Consiliului Național de Securitate, adăugând că președintele consideră că această „cale spre victorie” va implica un ajutor militar, care este în prezent blocat de Congres.

Președintele francez Emmanuel Macron pare să fi provocat neliniștea aliaților din NATO după ce a declarat că trimiterea de trupe occidentale în Ucraina nu poate fi exclusă, un val de state membre declarând marți că nu au niciun fel de intenții în acest sens, relatează Reuters.

Macron a făcut comentariul luni noaptea după ce a găzduit la Paris o conferinţă în care liderii europeni au discutat această perspectivă, potrivit informațiilor transmise cu o zi în urmă de CNN.

Nu a existat „niciun acord în această seară pentru a trimite oficial trupe pe teren, dar nu putem exclude nimic„, a declarat el în fața reporterilor. „Vom face tot ce putem pentru a împiedica Rusia să câştige acest război. Și spun acest lucru cu hotărâre, dar şi cu o umilinţă colectivă pe care trebuie să o avem, în lumina ultimilor doi ani”, a mai transmis el.

Comentariile sale au venit după ce mai devreme în cursul zilei de luni premierul slovac Robert Fico, cunoscut pentru pozițiile sale pro-rusești, a declarat că multe state membre NATO și ale Uniunii Europene iau în considerare să trimită soldați în Ucraina în cadrul unor acorduri bilaterale.

Nu pot spune în ce scop și ce ar trebui să facă acolo„, a mai afirmat acesta, adăugând că Slovacia, membră a UE și a NATO, nu va trimite soldați în Ucraina.

Foto: VANO SHLAMOV/AFP/Getty Images

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.