Potrivit CNN, serviciile de informații din SUA au detectat încă de la începutul toamnei semnele unei intenției a Rusiei de a ataca Ucraina, iar președintele Joe Biden a luat decizia unor acțiuni rapide, pentru a nu mai repeta greșelile făcute în 2014, când SUA și Europa au fost luate prin surprindere de ocuparea și anexarea Crimeei, anunță Biziday.

De această dată echipa de securitate națională de la Casa Albă a activat toate instrumentele posibile pentru a încerca să-l descurajeze pe Vladimir Putin. “Ceea ce am făcut a fost extrem de calculat, dar de acum mai avem doar o fereastră de aproximativ patru săptămâni”, a declarat pentru CNN un oficial din domeniul securității. Inițial, administrația americană s-a concentrat pe acțiuni diplomatice discrete, dar directe – directorul CIA, Bill Burns, a mers personal la Moscova pentru a-l avertiza pe Putin să nu facă o astfel de mișcare.

Dar, pe măsură ce trupele ruse continuau să se adune în apropierea graniței cu Ucraina, diplomația discretă a fost schimbată cu semnale publice ferme că Rusia se va confrunta cu sancțiuni dure, precum și cu asistență militară sporită din partea SUA pentru Ucraina. Oficialii americani subliniază acum că aceste consecințe vor depăși cu mult toate situațiile cu care s-a confruntat Rusia după ocuparea Crimeei, în 2014. “Sancțiunile pe care le-am impus Rusiei în 2014 au fost în mare măsură menite să inhibe dezvoltarea pe termen mediu și lung a unor firme de stat ruse, prin restrângerea accesului acestora la piețele de capital și la tehnologiile din SUA”, a spus un oficial de la Casa Albă. În schimb, opțiunile care se află acum pe masă “ar fi copleșitoare, imediate și ar provoca costuri semnificative economiei ruse și sistemului lor financiar”.

Comunitatea de informații a SUA a fost criticată în 2014, când Biden era vicepreședinte, din cauza a ceea ce unii parlamentari au spus că a fost un eșec în a prezice incursiunea Rusiei în Crimeea. După acel moment, Joe Biden a insistat pentru înarmarea Ucrainei și sancțiuni extrem de severe pentru Rusia, dar aceste măsuri au fost în mare măsură respinse de președintele Barack Obama. Aflat acum la conducere, Biden face lucrurile foarte diferit. De asemenea, SUA au împărtășit de această dată încă de la început informații “neobișnuit de detaliate” despre mișcările Rusiei cu NATO, G7 și aliații europeni, au declarat diplomații europeni pentru CNN.

Dar situația este acum foarte diferită față de 2014 și din punctul de vedere al intențiilor Rusie. “Ceea ce pregătește Putin acum necesită acțiuni care sunt mult mai vizibile decât ceea ce am văzut în 2014. Forțele pe care le adună sunt cele pe care le-ai strânge dacă te-ai pregăti pentru o invazie totală a țării, adică cu totul altceva decât omuleții verzi din 2014”, a comentat Tom Malinowski, deputat în Camera Reprezentanților și fost înalt oficial al Departamentului de Stat între 2014 și 2017. Pe de altă parte, armata rusă este acum mult mai capabilă și mai dotată decât în 2014-2015, iar SUA înțeleg mai bine asta.

Cu toate acestea, actualii și foștii oficiali au declarat pentru CNN că sunt unele lucruri similare cu 2014, atâta timp cât Rusia nu pare să ia în serios amenințările SUA. Consiliul de Securitate Națională este precaut în aprobarea unor livrări de armament Ucrainei (așa cum ar fi anumite tipuri de sisteme antiaeriene) care ar putea fi considerate de Rusia ca fiind o provocare. La fel, Obama a refuzat să ofere Ucrainei echipamente letale, din același motiv, dar asta nu a schimbat determinarea Rusiei.

Sursă foto: Olga Maltseva/ AFP

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.