Autor: Dragoș Sorescu, student al Facultății de Științe Politice, Universitatea din București

Miniștrii de Externe ai țărilor membre NATO au încheiat miercuri, pe 4 decembrie, două zile de întrevederi la Bruxelles, unde au abordat subiectul intensificării acțiunilor ostile ale Rusiei în țările membre ale alianței. Discuțiile au avut ca scop stabilirea unor măsuri concrete pentru contracararea acestor amenințări.

Secretarul General Mark Rutte a declarat că „atât Rusia, cât și China, au încercat să destabilizeze țările noastre și să divizeze societățile prin acte de sabotaj, atacuri cibernetice și șantaj energetic”. El a subliniat că miniștrii au convenit asupra unui set de măsuri menite să contracareze activitățile ostile ale Rusiei, inclusiv schimburi intensificate de informații, organizarea mai multor exerciții militare, protejarea infrastructurii critice, îmbunătățirea apărării cibernetice și adoptarea unor acțiuni mai ferme împotriva „flotei fantomă” de nave rusești care exportă petrol. De asemenea, Rutte a evidențiat cooperarea dintre NATO și Uniunea Europeană pentru a face față acestor provocări.

Secretarul General a atras atenția asupra colaborării tot mai strânse între Rusia, China, Coreea de Nord și Iran, o situație care subliniază natura globală a amenințărilor cu care se confruntă alianța. Rutte a afirmat că Rusia oferă sprijin Coreei de Nord pentru programele sale de rachete și arme nucleare în schimbul de trupe și muniții. Aceste evoluții, a precizat el, ar putea destabiliza Peninsula Coreeană și ar putea reprezenta o amenințare chiar și pentru Statele Unite. „Războiul ilegal al Rusiei în Ucraina ne amenință pe toți”, a concluzionat Rutte.

Pe parcursul celor două zile de discuții, reprezentanții țărilor membre NATO s au întâlnit cu Majestatea Sa Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei pentru a discuta situația din Orientul Mijlociu și importanța unei cooperări mai strânse între NATO și partenerii săi din regiune. Secretarul General a mulțumit regelui pentru sprijinul acordat alianței, anunțând totodată deschiderea unui birou de legătură al NATO la Amman, pentru a consolida aceste relații.

Un alt punct important pe agenda întâlnirii a fost Consiliul NATO-Ucraina, la care au participat ministrul de externe al Ucrainei, Andrii Sibiha, și Kaja Kallas, noul înalt reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate. Discuțiile s-au concentrat pe sprijinirea Ucrainei în fața intensificării atacurilor rusești și pe furnizarea de muniție critică și sisteme de apărare antiaeriană. În contextul intensificării conflictului de către Rusia, susținută de trupe și armament nord-coreean, miniștrii au subliniat necesitatea unui sprijin consolidat pentru Ucraina.

Acest sprijin include inițiative precum noul comandament de la Wiesbaden, care oferă asistență și instruire militară Ucrainei, alături de promisiuni financiare suplimentare menite să consolideze capabilitățile pe termen lung ale Ucrainei. Mesajul lui Mark Rutte este clar: obiectivul NATO este ca Ucraina să poată negocia pacea dintr-o poziție de forță.

Sursa foto: NATO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.