Oficiul Federal pentru Apărarea Constituției – BfV (serviciul de informații interne) din Germania a precizat la finalul lui aprilie că a început monitorizarea grupurilor asociate cu promovarea teoriilor conspirației legate de COVID-19, care contestă legitimitatea statului, potrivit BBC.
Germania găzduiește una dintre cele mai vocale mișcări anti-restricții din lumea occidentală, mitinguri publice împotriva măsurilor de restricție având loc aproape în fiecare săptămână în toată țara. Aceste mitinguri atrag un mix aparte de participanți care provin dintr-o multitudine de medii, inclusiv anti-vacciniști, diverși promotori ai teoriilor conspirației și susținători ai partidelor de extremă stânga și dreapta.
În ultimele luni, demonstrațiile împotriva măsurilor de restricție au devenit violente, deoarece membrii grupurilor militante au participat în număr foarte mare. Printre aceștia s-au numărat membrii ai celui mai mare partid de extremă dreapta, Alternativa pentru Germania (AfD), precum și ai mișcării antisemite Reichsburger.
Unele dintre grupurile participante se unesc în jurul unui nucleu de activiști anti-guvernamentali, care se auto-descriu ca membrii ai mișcării Querdenker – termenul Querdenker se traduce prin „gânditori laterali”.
Aceștia reprezintă ceea ce serviciul de intelligence BfV descrie ca „o nouă categorie de militanți antiguvernamentali”. Adepții săi nu se conformează nici partizanilor extremei-stânga, nici celor de extremă-dreapta, nici celor religioși. Peste 90% dintre adepții Querdenker au peste 30 de ani, vârsta lor medie fiind de aproape 50 de ani. Peste două treimi se descriu ca fiind din clasa de mijloc și votează partide cu viziuni extremiste, fie de dreapta, fie de stânga. Conform studiilor sociologice, xenofobia și sentimentele negative la adresa comunității musulmane sunt proeminente în rândul membrilor Querdenker.
Este pentru prima dată când un serviciu de informații din Germania identifică în mod oficial un grup care este asociat cu acțiuni anti-restricții ca țintă a unei investigații de securitate națională.
Sursă foto: dw.com