Ministrul Forţelor Armate din Republica Franceză, Florence Parly, a efectuat joi o în vizită oficială la Bucureşti, unde a dat asigurări că ţara sa nu îşi va abandona niciodată aliaţii şi prietenii şi că se va afla alături de România.

Potrivit acesteia, Franţa susţine Armata Română inclusiv în procesul de modernizare, menţionând în acest sens dosarul celor 4 corvete multirol.

„Franţa şi industria sa sunt în întregime angajate, implicate pentru a ajuta forţele armate române pentru a depăşi o nouă etapă din modernizarea lor, în special în dosarul corvetelor”, a precizat Florence Parly.

În declaraţia de presă comună, ministrul Apărării Vasile Dîncu a declarat: „Sunt convins că vom reuşi să depăşim un proiect pe care acum îl avem la final, şi mai avem doar câteva clauze. Sunt convins că vom găsi o soluţie rapidă pentru ca acest proiect al achiziţiei de corvete să poată merge mai departe. Credem că dialogul între părţile contractante va fi şi aici important pentru a găsi o soluţie rapidă, având în vedere şi contextul urgenţei geostrategice, de înzestrare, cât şi a nevoii de a continua parteneriatul la un nivel cât mai înalt.”

Să amintim că, în 2019, o licitație pentru construirea unor nave militare a fost cîștigată de francezii de la Naval Group, în asociere cu Șantierul Naval Constanța, firmă privată deținută de afaceristul Gheorge Bosânceanu, în dauna olandezilor de la Damen, care dețin în România propriile șantiere, la Galați și Mangalia.

Licitația a fost contestată de olandezi, care au pierdut în justiție.

Numai că, surpriză, contractul cu francezii încă nu a fost semnat nici azi.

Potrivit unor informații obținute de DefenseRomania, partea finală a negocierilor a ajuns într-un blocaj, în decembrie 2021, din cauza unor neînțelegeri apărute chiar între SN Constanța și Naval Group.

Francezii de la Naval Group nu se grăbesc cu investițiile de zeci/sute de milioane de euro ce ar permite retehnologizarea SN Constanța în sensul creșterii capacității de a construi nave militare. O altă problemă e că nici SN Constanța nu dispune de suficientă mână de lucru calificată în construirea de nave militare.

De asemenea, francezii au cerut ca întreaga asociere, deci implicit și Șantierul Naval Constanța, să suporte achitarea viitoarelor posibile penalități pentru nerespectarea termenelor (șapte ani de la semnarea contractului).

Din informațiile DefenseRomania, oferta câștigătoare Naval Group ar fi mai mare decât s-a anunțat oficial! Astfel, Naval Group a câștigat oficial licitația pentru „Corveta multifuncțională” cu Gowind 2500 pentru 1,2 miliarde de euro. Doar că, oferta depusă de francezi, și declarată câștigătoare pe baza prețului cel mai mic, nu includea și muniția pentru corvete. În contextul achiziționării muniției, oferta se mărește cu 100 de milioane de euro și își pierde în fața SN Damen Galați atributul de cea mai bună ofertă ca preț!

Pe 31 ianuarie, e termenul limită până la care MApN trebuie să decidă soarta contractului, adică poate lua în calcul chiar anularea procedurii.

După aproximativ trei ani, posibilitatea izbucnirii unui conflict militar în zona României devine factor de urgentare a afacerii corvetelor, care urmează să se construiască în următorii șapte ani.

În urma vizitei Ministrului Forţelor Armate din Franța la București, ministrul Apărării Vasile Dîncu a declarat: “mai avem doar câteva clauze (nr. de rezolvat)”, deci există posibilitatea ca anumite clauze deranjante pentru francezi să fi eliminate din contract, în special privind sancțiunile de întîrziere sau se va lua în considerare acordarea unui ajutor de stat al României pentru modernizarea șantierului Constanța.

Între timp, România cum își va apăra apele teritoriale în fața unui posibil atac al rușilor?

Sursă foto: Naval Group

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.