Trei mii de soldaţi ruşi au început exerciţii cu armament real, inclusiv tancuri, în regiuni din apropiere de graniţele cu Ucraina şi cu Belarus, transmite marţi Reuters.

Anunţul privind aceste exerciţii a fost făcut de armata rusă a doua zi după consultările ruso-americane privind propunerile de securitate făcute de Moscova şi despre care Kremlinul a declarat marţi că nu au oferit motive de optimism privind o reducere a actualelor tensiuni.

Interfax a citat un comunicat al Districtului militar vestic potrivit căruia exerciţiile vor avea loc în regiunea Smolensk, din apropiere de graniţa cu Belarus, şi în regiunile Voronej, Belgorod şi Briansk, din apropiere de Ucraina, implicând 300 de piese de armament, inclusiv tancuri T-72B3, vehicule de luptă BMP-2 şi arme de foc obişnuite.

Militarii vor face exerciţii de tragere din vehicule blindate, marş în timpul unor activităţi de sabotaj şi recunoaştere din partea inamicului şi de aprovizionare cu armament a teritoriului controlat.

https://youtu.be/bQOSPa8OB5A
The World News

Rusia a comasat trupe lângă graniţa cu Ucraina şi a cerut alianţei NATO să nu ia în calcul primirea fostei republici sovietice şi să nu se mai extindă spre Est, Washingtonul insistând în ce-l priveşte că nu poate accepta aceste cereri. Rusia şi Statele Unite au purtat o primă rundă de discuţii luni la Geneva pe această temă.

Negocierile de luni dintre SUA și Rusia privind stabilitatea strategică de la Geneva s-au încheiat după aproximativ șapte ore și jumătate. Întâlnirea a avut loc cu ușile închise, iar discuțiile au fost întrerupte pentru câteva pauze, inclusiv pentru masa de prânz.

Calendarul întâlnirilor diplomatice:

Luni, 10 ianuarie, a avut loc la Geneva, Elveţia întâlnirea bilaterală SUA – Rusia. La această întâlnire vor participa adjunctul secretarului de stat al SUA, Wendy Sherman, şi omologul său rus, Serghei Ryabkov.

Luni, 10 ianuarie, a avut loc reuniunea Comisiei NATO-Ucraina. La întâlnirea de la Bruxelles, sub preşedinţia secretarului general NATO, Jens Stoltenberg, va participa şi ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba.

Miercuri, 12 ianuarie, va avea loc Consiliul NATO-Rusia. Reuniunea de la Bruxelles va fi prezidată de secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, iar reprezentanţii permanenţi ai aliaţilor NATO se vor întâlni cu Serghei Ryabkov. Reuniunile Consiliului NATO-Rusia au fost întrerupte în urma anexării ilegale a Crimeii de către Rusia, în anul 2014, în 2016 au fost reluate, dar după două reuniuni în 2019 au fost întrerupte.

Miercuri, 12 ianuarie, la Bruxelles, la comandamentul NATO, va avea loc reuniunea Şefilor de Stat Major ai statelor membre NATO. La această reuniune şefii de Stat Major din Ucraina şi Georgia vor participa ca invitaţi.

Joi, 13 ianuarie va avea loc şi reuniunea OSCE, iar printre participanţi se vor afla şi reprezentanţi ai Rusiei, Ucrainei, SUA şi ai tărilor europene.

Sursă foto: AP/ picture alliance

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.