România va deveni prima țară care va putea folosi pe teren cea mai nouă versiune a sistemului de apărare antiaerian și anti-rachetă Patriot, produs de Raytheon Missiles & Defense, o divizie a Raytheon Technologies, se arată într-un comunicat al companiei.

La începutul anului 2021, după ce Forțele Armate ale SUA au desfășurat o evaluare critică a design-ului sistemului de apărare antiaerian și anti-rachetă, compania a primit undă verde pentru a face o serie de modernizări semnificative. „Succesul acestei evaluări ne permite să accelerăm producția celor mai noi variante ale unităților de foc”, a spus Patrick Griffin, senior program manager la Raytheon Missiles & Defense pentru programul Patriot România. „Este un pas hotărâtor în a crește și mai mult capabilitarea acestei soluții de apărare la nivel global”, a mai precizat acesta.

O modernizare imbatabilă

România are deja instalată o unitate Patriot. Raytheon Missiles & Defense a livrat această unitate în timp record în luna septembrie a anului trecut, răspunzând astfel îngrijorărilor membrilor NATO cu privire la securitatea în zona Mării Negre. De altfel, România a devenit unul dintre cei 17 parteneri Patriot ale căror scenarii și date operaționale dau naștere la noi modernizări. Compania utilizează feedback-ul acestor parteneri pentru a asigura rezistența, mentenanța și capabilitatea continuă a sistemului în fața unui întreg spectru de amenințări – de la rachete balistice tactice și rachete de croazieră la vehicule aeriene autonome și aeronave avansate.

Acum, pe lângă primirea celui mai modern sistem disponibil, România va avea și avantajul de a profita prima de arhitectura flexibilă a acestei configurații și de a-și moderniza unitatea pe care o are deja în același timp cu producția celor noi. Astfel, fiind prima care implementează aceste modernizări, România contribuie și la evoluția continuă a sistemelor Patriot din toată lumea – celelalte țări care dețin Patriot vor beneficia și ele de schimbările de hardware și software făcute la structura tehnică de bază a unității.

Inovație pe toată linia

Recenta evaluare critică de design a inclus și o demonstrație a îmbunătățirilor aduse radarului, a stației de control al tragerii și a altor aspecte ale tehnologiei de comandă și control. Griffin a menționat că echipa a mai prezentat și un audit de funcționare integrată „formă, fuziune, funcționalitate”. Acesta este un pas important în identificarea tuturor elementelor afectate de schimbările aduse sistemului și modificarea lor în consecință – de la alinierea modernizărilor cu performanța mecanică și electrică generală a Petriot până la componente și conexiuni specifice care trebuie adăugate sau înlocuite.

„De fapt, în cadrul evaluării critice de design am prezentat un studiu de la A la Z al nivelului de operabilitate și maturitate a designului cu care vrem să mergem mai departe”, a spus Griffin. El a adăugat faptul că s-au mai purtat discuții între colegii lui referitor la modul în care această versiune nouă a Patriot ia în considerare factorii de mediu și vreme din România, astfel încât să răspundă la cele mai diferite condiții meteo și de relief, de la Munții Carpați la zona de câmpie și până la Marea Neagră.

Etapele următoare

Odată finalizată această evaluare, Raytheon Missiles & Defense se află acum în stadiul de realizare a documentației privitoare la modul în care echipa va pune toate aceste lucruri cap la cap. În același timp, se îndreaptă către lanțul de aprovizionare pentru a procura materialele necesare. Acest lanț de aprovizionare include și două companii românești, Romaero și Aerostar, care sunt parte din rețeaua de furnizori Global Patriot și contribuie în acest moment la activitățile de producție și susținere din cadrul programului.

Între timp, designerii și inginerii Patriot testează funcțiile îmbunătățite înainte de a le rafina și integra în sistem. După testare, compania va trece la fabricarea și asamblarea noii versiuni, programată a fi livrată României în a doua jumătate a anului 2022.

„Raytheon Missiles & Defense este o companie care acționează agil”, a spus Griffin. „Faptul că reușim să răspundem dezvoltărilor cerute, să acționăm rapid și să economisim resurse este datorat modului în care am știut să profităm de inovațiile în transformarea digitală”, a mai adăugat acesta. De exemplu, au folosit realitatea virtuală și simulări computerizate pentru a modela anumite funcții în loc să construiască prototipuri fizice. Această tehnologie a economisit mult timp, efort și resurse, lucruri de care România va beneficia.

Parteneriat strâns

În 2022, când echipa Patriot va instala unitățile modernizate în România, va face acest lucru împreună cu Armata SUA și cu Armata Română. Această colaborare include și training prin care operatorii și inginerii de mentenanță ai sistemului din România vor primi instrucțiuni clare de utilizare a noii configurații îmbunătățite.

Scopul principal al Raytheon Missiles & Defense este acela de a ajuta Armata Română să poată susține sistemele independent. De aceea, având acest obiectiv în minte, România a însărcinat compania să realizeze un studiu de suport pe termen lung pentru Patriot care să analizeze capabilitățile industriale curente ale țării și să identifice zonele care vor beneficia de investiții specifice.

„Inovația, suportul și integrarea sunt aspecte esențiale ale modului în care înțelegem să ne dedicăm României și tuturor partenerilor Patriot”, a spus Griffin. „Încă de când a fost operaționalizat, de la începutul anilor 1980, Patriot a trecut testul timpului și a evoluat datorită testărilor frecvente, a operațiunilor de teren și a schimbărilor care au fost generate de rezultatul acestor activități”. Până la mijlocul sau finalul anului viitor, România va fi și mai bine protejată datorită faptului că arsenalul său extins de sisteme Patriot va găzdui „cele mai noi și mai avansate tehnologii, încorporate într-un sistem care este testat pe câmpul de operațiuni de generații”, a mai spus Griffin.

Sursă foto: raytheonmissileanddefense.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.