România ocupă locul 41 în rândul puterilor militare mondiale, deși a achiziționat tehnică modernă în anul 2021 și continuă să-și domine vecinii, conform clasamentului realizat de compania Global Firepower. La nivelul Uniunii Europene reprezentăm a 11-a forță militară, iar la nivel NATO, a 14-a.

În topul de compania Global Firepower realizat  se regăsesc 140 de state.

La începutul anului trecut, România ocupa locul 40 în topul celor mai puternice armate la nivel mondial, pe listă aflându-se atunci 138 de state.

La realizarea clasamentului, experții de la Global Firepower au ținut cont atât de tehnica militară și procesul de înzestrare, cât și de alți factori precum situația financiară a țărilor analizate, demografia acestora, deficitul sau infrastructura de transport.

În privința tehnicii militare, România a achiziționat noi loturi de Piranha V și sisteme HIMARS și Patriot. De asemenea, a fost finalizată prima escadrilă de F-16.

Potrivit Defence Romania, țara noastră are aproximativ 70.000 militari activi și aproximativ 50.000 personal în rezervă.

Forțele armate române dețin 145 de aeronave, din care 11 sunt de transport și 42 de antrenament. Avem totodată 62 de elicoptere, dar niciunul de atac. În ceea ce privește Forțele Terestre, țara noastră deține 675 de tancuri, însă în mare majoritatea sunt de tehnică sovietică veche. Armata are în dotare, de asemenea, și aproximativ 1.500 de vehicule blindate. România mai are 3 fregate, 4 corvete și 3 nave de patrulare. Nu avem niciun submarin sau distrugător.

Experții de la Global Firepower au trecut 7 corvete, în timp ce, în 2020, numărul era 4, cel real. E posibil ca aceștia să fi calculat inclusiv controversatul contract ”Corveta multifuncțională”, deși numărul de nave care ar trebui să se construiască este de 4.

Potrivit clasamentului, Ucraina a înregistrat un salt important, de pe locul 29 în 2018, pe 25 în prezent. Acest lucru poate fi explicat prin programele de înzestrare și ajutorul militar și financiar american, în contextul conflictului cu Rusia.

În rest, toate forțele armate ale statelor vecine se află sub Armata României. Cea mai apropiată în clasament este Ungaria, care se află pe locul 55, fiind urmată de Serbia – 60 și Bulgaria – 67. Republica Moldova ocupă poziția 107 din 140.

Clasamentul celor mai puternice forțe armate din lume este dominat de SUA, care sunt urmate de Federația Rusă, China, India și Japonia. Franța încheie anul pe poziția a 7-a, Turcia pe 11, Germania pe 15, iar Polonia pe 23. Ultimele trei locuri sunt ocupate de Liberia (138), Kosovo (139) și Bhutan (140).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.