Vă propunem astăzi o analiză realizată de doi tineri experți cu mult entuziasm și pricepere în domeniul tehnologiei, Daniel Leu (analist securitate informatică) și Ștefan Dorneanu (analist informații), care ne-au împărtășit din ideile și planurile lor de viitor. Este primul, dar nu și ultimul material semnat de Daniel și Ștefan pentru GeoDef, care vor aduce în atenția voastră, în fiecare săptămână, lucruri interesante din domeniile securitate cibernetică, dezvoltare software/hardware și nu numai.

“Terorismul a devenit arma unui război care nu cunoaste frontiere și care are rar față”

 – Jacques Chirac –

În era globalizării, terorismul devine o amenințare din ce în ce mai pronunțată la adresa securității statului. Acest tip de amenințare vine deseori fără uniformă, operând prin agenți non-statali a căror eficiență este invers proporțională cu gradul de pregatire al statelor.

În lumina creșterii frecvenței atacurilor teroriste pe teritoriul Europei, este de remarcat efortul guvernelor de a identifica și implementa metode inedite de monitorizare și preventie prin intermediul unor concepte precum detecția și recunoașterea facială.

Nu în puține ocazii atacatorii au reușit să treacă fără probleme frontierele spațiului Schengen chiar dacă aceștia se aflau deja pe listele agenților de securitate. Luând în calcul inevitabilitatea intrării României în spațiul de circulație liberă Schengen, utilizarea unui sistem portabil de urmărire și detecție va mări gradul de succes al eforturilor de prevenție a unor evenimente nefericite.

Mai precis, protocoale de control vor fi puse în funcțiune pentru identificarea anumitor categorii de persoane precum persoane care au fost condamnate, persoane care au dobândit calitatea procesuală de suspect, persoane dispărute, persoane cu identitate necunoscută şi persoane decedate cu identitate necunoscută.

Despre recunoaștere facială

Recunoaşterea facială este o tehnică biometrică folosită pentru identificarea unei persoane. Tehnologia pentru recunoaștere faciala folosește algoritmi de învățare care au ca referință modele biometrice astfel incat sa identifice identitatea unui individ. Fața devine astfel o amprentă, iar tehnologia din spatele prelucrării acelor informații este una foarte complexă. Putem descrie acest proces în patru mari pași:

  1. Etapa de detecție: un subsistem specializat realizează detecția fețelor din cadru;
  2. Etapa de calcul: pentru fiecare față din cadru se calculeaza o codificare;
  3. Etapa de control: fiecare codificare calculată obținută în pasul anterioreste comparată cu codificări ale persoanelor de interes dintr-o bază de date de tip Watchlist;
  4. Confirmarea operației de comparare: în urma procesului ne este returnat un feedback de către sistem, dacă persoana a fost recunoscută sau nu.

Toate aceste operații se realizează în timp real pentru toți pixelii unei imagini, fie statice fie ca făcând parte dintr-un flux video.

Această tehnologie creează noi posibilități de eficientizare și de creștere a performanțelor unui agent de a controla cu un grad mult mai mare de eficiență un punct de trecere, fie el la graniță sau la o adunare socială.

Sistemul portabil de recunoaștere facială SCAR

Bazându-ne pe conceptele prezentate mai sus, am introdus în cadrul ediției din anul 2019 a concursului Patriotfest dispozitivul Sistem de Control și Acțiune Rapidă – SCAR.

Obiectivul dispozitivului a fost acela al creări unui sistem capabil să detecteze și să recunoască caracteristicile feței mai multor oameni într-un spațiu aglomerat și să ofere un feedback utilizatorului despre gradul de risc al persoanelor detectate.

Acest sistem ar urma să permită autorităților să identifice situații cu risc ridicat și să pună în aplicare protocoale de control.

Pentru a asigura flexibilitate în folosire, sistemul a fost proiectat pentru a fi montat pe o pereche de ochelari, fiind format dintr-o cameră şi un display la nivelul uneia dintre lentile pe care se va primi mesajul răspuns al sistemului.

Pentru a exemplifica fluxul operațional al produsului ne vom referi la următorul scenariu:

Vizualizăm scenariul unui concert de muzica rock cu 3 puncte de acces pe unde mulţimea poate trece de controlul de rutină. Acest control de rutină în sine este deseori ineficient datorită numărului mare de oameni pe care agenţii trebuie sa îl proceseze. Ne imaginăm cazul nefavorabil în care un atacator vrea să lanseze un atac asupra locaţiei.

Sistemul nostru de prevenţie propune echiparea unui număr de agenţi, dispuşi strategic la fiecare punct de control, echipați cu sistemul SCAR. Prin intermediul sistemului, agenţii vor monitoriza în timp real fluxul de persoane, aplicând algoritmi de recunoaștere facială tuturor persoanelor care intră în raza de acţiune a dispozitivului. În cazul unui răspuns pozitiv conform listei de persoane puse la dispoziție de forțele de ordine, echipele de control de la concertul rock vor putea lua măsurile preventive necesare pentru asigurarea siguranței evenimentului.

Considerăm că prin implementarea unei abordări preventiv-defensive, putem reduce considerabil riscul producerii unui atac terorist.

Despre Patriotfest

Concursul Patriotfest a debutat în anul 2017 având misiunea de a identifica oameni creativi și soluții inovatoare în domeniul securității. Printre organizatorii concursului se numără instituții din domeniul securității naționale – Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Serviciul de Protecție și Pază Asociația precum și New Strategy Center, partener în organizarea concursului PatriotFest, fiind cea care a propus proiectul.

Printre obiectivele PatriotFest putem număra:

  • Încurajarea talentului inovator în domeniul securității naționale, prin oferirea de oportunități în România;
  • Încurajarea proiectelor de inovare privată și academică prin valorificarea rezultatelor în România;
  • Creșterea gradului de adaptare a inovării private și academice la cerințele instituțiilor din domeniul securității naționale;
  • Creșterea gradului de transfer a inovării din domeniile privat și academic către securitatea națională;
  • Întărirea parteneriatului dintre cetățeni și instituțiile care apără România.

Pentru noi Patriotfest a însemnat posibilitatea aducerii în același plan a cunoștințelor din domeniul tehnic alături de nevoia de inovare în domeniul securității. Experiența câștigată prin participarea la acest concurs ne-a îmbogățit și extins atât propria viziune asupra capabilităților noastre de a gestiona un astfel de proiect, cât și viziunea despre comunitatea și capabilitățile de inovare în România.

Multe întrebări ale căror răspuns îl căutăm departe peste hotare poate fi descoperit chiar aici printre noi. Am avut plăcerea să cunoaștem mulți oameni cu dorința de a face o diferență, deschiși spre idei noi și inovare, dar mai ales mândri că au posibilitatea de a face acest lucru în țara lor.

Autori: Daniel Leu (analist securitate informatică) / Ștefan Dorneanu (analist informații)

Sursă foto: blogs.microsoft.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.