Un raport scurs în spațiul public realizat de analiștii Ministerului Informațiilor din Israel solicită guvernului să anexeze teritoriile ocupate din Cisiordania cât mai curând posibil, justificând că ar putea pierde susținerea americanilor dacă Donald Trump nu câștigă în noiembrie un al doilea mandat la Casa Albă.
Raportul recomandă guvernului israelian că „nu este cazul să se aștepte” la un focar masiv de violențe pe străzi. În schimb, se prognozează că „un val de proteste pașnice” își vor face loc treptat pe străzile țării, până când „sistemul internațional se va adapta situației”.
Raportul a fost făcut public de către Israel Hayom, o publicație de dreapta, care este în prezent cel mai citit ziar al Israelului. Acesta aduce în atenție așa-numitul „Plan de anexare Netanyahu”, care a fost dezvăluit pentru prima dată de premierul israelian Benjamin Netanyahu la data de 10.09.2019, cu doar câteva zile înainte de alegerile legislative din Israel.
Planul propune anexarea mai multor teritorii israeliene ocupate de palestinieni. Acest demers a fost condamnat de ONU și de mai multe țări occidentale, dar are susținerea Washingtonului.
Autoritatea Palestiniană și mai multe state arabe au avertizat Israelul că vor exista repercusiuni grave dacă planul va fi implementat. Cu toate acestea, raportul ministerial susține că aceste avertismente nu ar trebui să îngrijoreze guvernul israelian. De asemenea, raportul mai arată că Israelul va încerca să clarifice pentru toate țările arabe faptul că problema palestiniană nu este o amenințare pentru supraviețuirea lor politică.
Raportul merge mai departe, sugerând că o mișcare agresivă a Israelului poate aduce guvernele arabe mai aproape de acesta, odată ce liderii arabi își vor da seama că anexarea teritoriilor palestiniene nu va determina reacții majore în rândul cetățenilor lor.
Calendarul anexării este în favoarea Israelului, se mai arată în documentul realizat de analiștii de intelligence, din mai multe motive: Autoritatea Palestiniană a fost puternic slăbită din cauza disputelor cu SUA, Hamas nu pare interesat de confruntări violente pentru moment, majoritatea palestinienilor sunt preocupați de problemele cotidiene, mare parte a statelor lumii sunt concentrate pe eforturile de combatare a pandemiei de coronavirus.
În secțiunea sa finală, raportul pare să respingă gândirea convențională că anexarea așezărilor va distruge chiar și cea mai îndepărtată posibilitate de soluționare a păcii între Israel și palestinieni. Raportul susține că „după o perioadă în care sistemul internațional se va obișnui cu anexarea”, palestinienii și susținătorii lor din regiune vor fi obligați „să revină la negocierile de pace”.
Sursă foto: haaretz.com