SUA ar putea pune capăt tuturor operațiunilor sensibile din zona de intelligence și și-ar putea retrage agenți și o parte din infrastructură de informații din Marea Britanie, în cazul în care compania chineză Huawei va fi desemnată să pună la punct rețeaua de telecomunicații 5G a regatului. Guvernul de la Londra a fost supus unei presiuni continue și sistematice din partea Washingtonului de a nu angaja Huawei Technologies, unul dintre cei mai importanți producători de hardware de telecomunicații din lume, să construiasca infrastructura de comunicații 5G a Marii Britanii.
Multe agenții de informații occidentale consideră Huawei ca fiind foarte apropiată de Partidul Comunist Chinez. Washingtonul a condus o campanie la nivel mondial pentru a limita capacitatea Huawei de a construi infrastructura 5G, rețeaua wireless de ultimă generație din lume.
Alături de unii aliați, în special Australia și Canada, SUA sunt îngrijorate de faptul că gigantul chinez al telecomunicațiilor poate facilita interceptarea comunicațiilor la nivel global în numele agențiilor de spionaj de la Beijing. Anul trecut, Washingtonul i-a avertizat pe doi dintre principalii săi aliați europeni, Marea Britanie și Germania, că va înceta să facă schimb de informații cu ei dacă le va permite celor de la Huawei să concureze pentru contracte 5G.
Potrivit ziarului britanic The Daily Telegraph, administrația Trump a ordonat examinarea posibilității de a reduce operațiunile pe solul britanic, dacă firma chineză ar fi angajată să construiască rețeaua 5G din Marea Britanie. Citând foști și actuali oficiali britanici și americani, publicația a precizat că revizuirea este încă în lucru. Acest demers se desfășoară sub auspiciile Consiliului de Securitate Națională, cel mai înalt organism de decizie din America, care este prezidat de președintele țării.
The Daily Telegraph raportează că, printre subiectele analizate, se numără operațiunile și echipamentele de informații din SUA – atât civile cât și militare – care ar fi compromise de implicarea Huawei în infrastructura de telecomunicații. Echipamentul include instalații militare și platforme de supraveghere, cum ar fi un număr de aeronave de recunoaștere RC-135, care operează în apropiere de coasta de sud a Angliei. În materialul publicației britanice se mai menționează că s-ar putea ajunge chiar la afectarea relației speciale bine cunoscute dintre SUA și Marea Britanie.
Administrația Trump face lobby de mai bine de un an pentru a-i convinge pe aliați să excludă echipamentele Huawei din propriile rețele celulare de tip 5G.
Cu toate acestea, Marea Britanie și Uniunea Europeană au refuzat să impună o astfel de interdecție asupra companiei chineze. UE a prezentat la începutul anului liniile directoare pe componenta de securitate cibernetică, acestea fiind similare cu cele ale Marii Britanii, respectiv de a permite accesul Huawei doar la periferia rețelei sale 5G.
La începutul lunii martie, Mark Esper, secretarul american al apărării, a precizat că a purtat o discuție sinceră cu secretarul britanic pentru apărare, Ben Wallace, pentru a identifica modalități de reducere a influenței Huawei pe piața de telecomunicații. El a subliniat importanța acordului de împărtășire a informațiilor dintre Washington și Londra.
„Deschiderea rețelelor critice aliate către partea chineză ar putea permite Beijingului să acceseze, să perturbe, să manipuleze și să folosească în mod greșit informații vitale, periclitând astfel integritatea și puterea NATO”, a mai afirmat Mark Esper.
Încotro se îndreaptă relația dintre Washington și Londra, în ceea ce privește cooperarea în activitatea de intelligence, rămâne de văzut. Cert este că influența chineză pe tot ceea ce înseamnă tehnologie este una aflată pe o puternică pantă ascendentă de mai bine de un an, iar actuala criză medicală pare să încline balanța tot în favoarea Beijingului.
Sursă foto: pymnts.com