După șicanele dintre Germania și Rusia legate de Nord Stream 2, cotațiile se apropie din nou de vârful atins în prima jumătate a lunii octombrie, potrivit Biziday.

Cotația gazelor europene (referința Dutch TTF) a crescut cu peste 35% în ultimele cinci zile, la aproape 100 de euro pe megawat-oră. Numai miercuri avansul a fost de +8%, în contextul șicanelor dintre Germania, care anunțase că nu autorizează compania care operează conducta Nord Stream 2, urmată de anunțul Transneft (la care statul rus este acționar majoritar) că livrările de petrol către Germania și Polonia vor fi reduse cel puțin până joi dimineața, din cauza unei “lucrări neplanificate de renovare”.

La nivel european, gazele naturale sunt acum la cel mai înalt nivel din ultima lună și se apropie vertigonos de recordul de de 116,2 euro pe megawat-oră, atins pe 5 octombrie.

La Bursa Română de Mărfuri, prețul cazelor naturale a crescut ieri cu 15% în piața spot, dar s-au făcut numai două tranzacții.

Guvernele europene încearcă să atenueze povara asupra consumatorilor și afacerilor prin măsuri cum ar fi plafonarea prețurilor și subvenții. Unul din cei mai mari traderi globali de energie, Trafigura, a avertizat că Europa s-ar putea confrunta cu pene de curent în această iarnă, din cauza livrărilor scăzute, anunță Profit.ro

Prețul gazelor naturale a crescut săptămâna aceasta în Europa în urma reducerii exporturilor din Norvegia, din cauza lucrărilor de mentenanță la infrastructura sa de gaze.

Livrările rusești prin gazoductul Yamal-Europe erau constante miercuri, peste nivelul din weekend, arată datele de pe site-ul operatorului de rețea Gascade.

Săptămâna trecută, Gazprom a informat că a început umplerea depozitelor sale europene, ceea ce a dus la scăderea prețului gazelor în regiune, deși analiștii apreciază că Moscova trebuie să facă mai mult pentru a atenua temerile în Europa și pentru ca prețul gazelor să scadă semnificativ.

O treime din gazele naturale consumate de Europa provin din Rusia. Prețurile gazelor naturale au crescut cu peste 300% anul acesta, în timp ce Europa a început sezonul rece cu cele mai scăzute stocuri din peste un deceniu.

Sursă foto: Getty Images

VEZI ARTICOLUL:  CONCURS EDITORIAL

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.