Autor: Briana-Andreea Oprişan, masterand International Public Affairs, Universitatea din București
În ajunul sosirii lui Trump la Casa Albă și în continuarea războiului din Ucraina, securitatea, energia și apărarea vor fi prioritățile următoarei rotative a președinției UE, conform declarațiilor ambasadoarei Poloniei la Uniunea Europeană, Agnieszka Bartol. Bartol a prezentat o agendă „foarte ambițioasă” pentru a aduce stabilitate în vremuri de mari schimbări și provocări. „Ce își doresc oamenii? Ce caută oamenii? Ei caută securitate, iar acesta va fi cel mai important țel al președinției, securitatea în toate dimensiunile sale posibile”, a declarat ambasadoarea.
Președinția Poloniei își propune să lucreze la șapte dimensiuni diferite ale securității, de la securitatea externă și internă, la competitivitate, calitatea alimentelor, medicamente esențiale și prețuri accesibile la energie. În ceea ce privește acest ultim aspect, președinția poloneză intenționează să analizeze moduri de reducere a costurilor pentru întreprinderi și cetățeni, cu un accent clar pe asigurarea securității aprovizionării și pe independența energetică. În ceea ce privește securitatea internă și externă, polonezii vor să înregistreze progrese în ceea ce privește protejarea frontierelor europene, securitatea cibernetică, combaterea interferențelor străine și a dezinformării, precum și stimularea industriei de apărare.
Un raport publicat acum 2 luni de fostul președinte al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a estimat că UE trebuie să mobilizeze 500 de miliarde de euro în plus pentru apărare în următorul deceniu pentru a ține pasul cu țări precum SUA și China. Deși cheltuielile europene pentru apărare au atins un nivel record de 279 de miliarde de euro în 2023, estimările arată necesitatea unor investiții substanțiale pentru a acoperi golurile de finanțare pentru noi proiecte, precum scutul european de apărare aeriană.
„Mentalitatea la nivelul UE a fost fundamental schimbată”, a declarat Bartol, adăugând că „acum vorbim despre noi finanțări pentru apărare, ceea ce era tabu în urmă cu câțiva ani și vorbim despre instrumente de finanțare inovatoare, ceea ce era de asemenea tabu”. Următorul buget al UE pe termen lung nu va intra în vigoare până în 2028, iar plățile vor începe în cel mai bun caz, un an mai târziu. Bartol a susținut că bugetul UE nu poate fi principalul instrument de stimulare a capacităților de apărare ale Europei. „Putin și restul lumii nu vor aștepta noul buget”, a concluzionat ea.
Sursa foto EUSBSR