O nouă carte despre revendicările Turciei privind spațiul maritim grecesc din Marea Egee a fost lansată în Turcia. A fost scrisă de amiralul turc Cihat Yayci, care este considerat arhitectul acordului cu Frăția Musulmană din Libia pentru a „fura” din spațiul maritim grecesc. Cartea, intitulată „Cerințele Greciei. Problemele din Marea Egee cu întrebări și răspunsuri”, a fost publicată de Fundația Supremă pentru Cultură, Limbă și Istorie a Turciei.
Cihat Yayci susține că „dezechilibrul geopolitic din Marea Egee este modelat de politica Greciei în lumina Marii Idei” și că problemele vor fi rezolvate dacă Turcia revendică suveranitatea insulelor.
„Marea Idee” cunoscută în limba greacă sub denumirea de „Ideea Megali”, a fost o direcție călăuzitoare a politicii externe a Greciei de eliberare a teritoriilor elene deținute de turci. Această politică s-a încheiat odată cu războiul greco-turc din 1922. Cu toate acestea, în ciuda a aproape 100 de ani de la sfârșitul Ideii Megali, Turcia rămâne în continuare paranoică cu privire la aceasta și crede că Grecia are în plan să anexeze teritoriile istorice din Anatolia și Tracia estică.
Amiralul turc, care până de curând a fost un consilier apropiat al președintelui turc, Recep Tayyip Erdoğan, cu privire la problemele mediteraneene, reiterează binecunoscutul discurs al Turciei că insulele din Marea Egee nu au fost dobândite de Grecia în temeiul dreptului internațional și că sunt teritorii ale Turciei, țară succesoare a Imperiului Otoman. „Nu este posibil ca formațiunile geografice, care sunt insule destul de mari, să fie considerate o simplă problemă stâncoasă”, a precizat Cihat Yayci.
Turcia susține dintotdeauna că Grecia încalcă legislația internațională cu privire la Marea Egee. Cu toate acestea, Turcia este una dintre cele 15 țări din întreaga lume care nu a semnat Convenția Națiunilor Unite privind dreptul mării.
Sursă articol și foto: defence-point.com