Un tribunal german a blocat temporar o încercarea a serviciului de informații intern din Germania, Oficiul Federal de Apărare Constituției (BfV), de a plasa un partid de extremă dreapta sub supraveghere guvernamentală pentru prima dată după era nazistă.

Partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a fost înființat în 2013 și a șocat scena politică germană în 2017, când a primit aproape 6 milioane de voturi, care au reprezentat 12,6% din totalul voturilor exprimate. De atunci, însă, AfD a fost evitată de alte partide politice și mass-media germană, pentru presupuse legături cu grupări și simpatizanță neo-naziști.

Săptămâna trecută, cotidianul german Der Spiegel a dezvăluit că BfV ar fi lansat o operațiune de supraveghere asupra întregului partid AfD. Scopul operațiunii este de a evalua dacă partidul face parte dintr-o campania concertată de subminare a sistemului de guvernământ și a constituției. Potrivit Der Spiegel, BfV a decis să pună sub supraveghere formațiunea politică după încheierea unei anchete de doi ani asupra legalității platformei și a activităților partidului.

Planul BfV ar permite serviciului să monitorizeze telecomunicațiile AfD, să-i supravegheze pe oficialii, membrii și susținătorii săi și să investigheze finanțele partidului pentru surse de venit străine sau ilicite. Planul propus de BfV a marcat momentul în care pentru prima dată un partid politic german devine ținta supravegherii sistematice din partea statului de la era nazistă încoace.

Însă un tribunal din Köln a oprit temporar planurile BfV, datorită unor cauze legale și a moțiunilor de urgență depuse de AfD împotriva planului, potrivit rapoartelor din presa germană.

Partidul ar fi susținut că a fi pus sub supraveghere de către stat ar împiedica AfD să concureze corect la alegeri împotriva altor partide politice care nu au fost vizate de o astfel de măsură. Vineri (05.03.2021), instanța a concluzionat că BfV nu poate iniția supravegherea AfD până când nu se vor încheia contestațiile legale ale părții împotriva măsurii.

Astfel, planul BfV este în prezent suspendat până când instanțele judecătorești decid asupra cazului. În prezent, nu se știe dacă BfV intenționează să facă apel la decizia instanței.

Sursă foto: nwzonline.de

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.