În ceea ce îl privește pe generalul Marian Hăpău, jurnalistul Silviu Sergiu a dat dovadă de o remarcabilă constanță în interesul manifestat din 2016 și până în prezent pentru a demonstra că acesta a comis grave ilegalități pentru favorizarea lui Gabriel Oprea. Totul pornește și se axează pe povestea expusă de colonelul în rezervă Doru Paraschiv, prezentată și dezvoltată constant din 2016 până în prezent de Silviu Sergiu.
Pornind de la acest subiect, Silviu Sergiu a scris peste 20 de articole care l-au vizat pe generalul Marian Hăpău. Pe lângă situația lui Doru Paraschiv, Silviu Sergiu a urmărit și expus cercul apropiat al lui Marian Hăpău, începând chiar cu soția generalului, Vica Hăpău – susținând că „puterea lui Hăpău i se datorează însă și soției” – din postura de șefă a Direcției de Audit Intern a APIA. Apoi i-a bifat pe: general (r) Marian Ion-Tică care, din postura de șef al structurii de securitate a DGIA „direct implicat în săvârșirea acestor abuzuri la adresa col. Doru Paraschiv, fiind de altfel în subordinea directă a gen. Hăpău”; colonel Dumitru Bucur, șef al Corpului de Control al MapN categorisit ca „unul dintre oamenii de încredere ai generalului Marian Hăpău” și pe general (r) Ileana Chiriță.
Povestea lui Doru Paraschiv, făcută publică de Silviu Sergiu, a început, ca multe alte cazuri, după trecerea sa în rezervă…. înainte neexistând pentru marele public.
În anul 2016, Silviu Sergiu scria: „La data de 26 iulie 2013, col. Doru Paraschiv conducea structura teritorială Târgoviște a Direcției Contrainformații și Securitate Militară (DCiSM), subordonată Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA). În acea zi a fost chemat la București și a fost informat de superiorii săi că i-a fost retras certificatul de acces la informații clasificate nivel SSID (Strict Secret de Importanță Deosebită). ORNISS luase această decizie cu nr. S/11287 din 17.07.2013, după proceduri care au durat o lună”. Iar apoi, col. Doru Paraschiv a fost trecut în rezervă prin Ordinul de trecere în rezervă MDGP 7/ 24.01.2014.
După trecerea în rezervă, Doru Paraschiv s-a adresat justiției considerând că totul i se trage de la generalul Marian Hăpău.
„Necazurile col. (r) Doru Paraschiv au început pe 28 iunie 2013, când, potrivit propriilor declarații, în timp ce se afla în incinta Spitalului Militar Central Dr. Carol Davila din București, pentru a efectua controlul medical anual, a fost abordat „neregulamentar și nelegal” de superiorul său, gen. Marian Hăpău, actualul șef al Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA). „M-a amenințat, șantajat și s-a comportat abuziv“, acuză Paraschiv. Cu acel prilej, gen. Hăpău l-a avertizat să „nu mai umble cu Blaj și cu procurorul ăla!”, „pentru că sunt trădători”. Potrivit col. (r) Doru Paraschiv, „Blaj este un fost șef comun al nostru, iar procurorul la care a făcut referire nu l-a indicat”.
Un articol publicat în 2002 de Evenimentul Zilei îl menționează pe un anume Doru Blaj descris ca fiind „colonel Doru Blaj, fost ofițer în Direcția a IV-a a Securității, în prezent ofițer DGIA, detașat la SMFT” adică la Statul Major al Forțelor Terestre. În 2010, Monitorul de Suceava relata despre o audiere în instanță într-un caz de corupție, unul dintre martorii audiați fiind „colonelul Doru Blaj, fost șef al serviciului Direcția Siguranță Militară”, iar pe 28.01.2011 apărea pe Hotnews un material intitulat „Armaghedon 7. SRI” în care se preciza: „Doru Blaj. În prezent, locotenent colonel, şef de secţie în cadrul Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei”.
Așadar, dacă dăm crezare propriilor sale afirmații, se pare că Doru Paraschiv și-a pierdut certificatul de acces la informații clasificate și a fost trecut în rezervă pentru relații cu „un procuror” și cu un alt cadru al contrainformațiilor militare.
Iar după aceea l-a denunțat pe șeful DGIA pentru că a folosit tehnică SIGINT primită de la americani pentru interceptarea ilegală a unor persoane publice din România, în beneficiul lui Gabriel Oprea.
De unde avea DGIA tehnica SIGINT? Tot Silviu Sergiu știe:
„Trei traficanți de droguri, care au introdus pe teritoriul României 51 kg cocaină, au fost anihilați de DIICOT, în aprilie 2012, grație unei ample activități de monitorizare-interceptare, realizată cu ajutorul unei tehnici de ultimă generație, pusă la dispoziție de către… NATO. Vasta operațiune, căreia i-au fost alocate resurse importante în ciuda numărului mic de membri ai grupului de traficanți, a fost realizată de ofițeri ai Direcției de Combatere a Criminalității Organizate (DCCO) din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR). La ea au participat și ofițeri ai Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA), care au oferit inclusiv sprijin logistic. Asta înseamnă că monitorizarea suspecților a fost realizată inclusiv cu echipamente de ultimă generație, puse la dispoziția DGIA de către țările partenere din Alianța Nord-Atlantică. Este vorba de tehnică SIGINT (Signal Intelligence), capabilă să detecteze, localizeze și să exploateze orice țintă care emite câmpuri electromagnetice”.
„Astfel, în perioada 14-23 aprilie 2012, ofițeri ai Direcției de Combatere a Criminalității Organizate (DCCO) din cadrul IGPR împreună cu ofițeri ai DGIA au efectuat monitorizarea traficanților, în baza autorizației date de judecătorii Tribunalului București. …Activitățile specifice s-au derulat în incinta Cazărmii Bragadiru, situată în zona liniei de centură a Capitalei – Fort Bragadiru. Cazarma aparține Batalionului 300 deservire, structură de forțe din cadrul Diviziei 1 Infanterie „Dacica“. Traficanții de droguri erau doi cetățeni bulgari, R.G.A. și Evelin Banev Nicolov, zis „B.” sau „Igor”, plus cetățeanul de origine sud-americană neidentificat „Carlos”. „În cursul lunii aprilie 2012, Evelin Banev Nicolov a introdus pe teritoriul României cantitatea de 51 kg cocaină, cu ajutorul unor persoane neidentificate, inculpatul R.G.A. ajutându-l să o livreze unui colaborator autorizat de organele de urmărire penală”, reiese din rechizitoriul DIICOT. Astfel, procurorii au reușit să-i captureze pe aceștia, împreună cu cantitatea de 51 kg cocaină pe data de 14 aprilie 2012. Data coincide cu debutul activităților de monitorizare derulate la Fort Bragadiru. Cu alte cuvinte, DGIA a fost implicată după capturarea traficanților…”.
Doru Paraschiv a fost cercetat de DIICOT sub acuzația că ar fi sustras și furnizat către terți informații clasificate ale MApN – motiv care a stat la baza trecerii în rezervă. În 2019 DIICOT a clasat acuzațiile, deoarece nu s-a stabilit dacă „documentele clasificate indicate ulterior în procese-verbale întocmite de diverse autorități” au fost găsite în locuința lui Doru Paraschiv și nici nu s-a stabilit modul în care acele documente „ar fi fost scoase din unitățile MApN”. Iar MapN a contestat clasările la ÎCCJ.
Silviu Segiu și Doru Paraschiv consideră că, deoarece DIICOT a decis că infracțiunea nu există, ordinul de trecere în rezervă ar trebui anulat. Dar se pare că Ordinul MDGP 7/ 24.01.2014 este de negăsit și nici nu se știe cine l-a semnat. Ministerul Apărării Naționale a transmis anterior, într-un răspuns către lumeajustiției.ro din aprilie 2015: „Referitor la perioada 23- 26 ianuarie 2014, menţionăm faptul că în ziua de 24 ianuarie, ministrul Apărării Naţionale s-a aflat în garnizoanele Iaşi şi Focşani, la manifestările dedicate Zilei Unirii Principatelor Române, delegând în acest sens atribuţiile către secretarul de stat pentru relaţia cu Parlamentul, informare publică şi creşterea calităţii vieţii personalului, Otilia Sava.”
… Otilia Sava, adică soția fostului purtător de cuvânt al SRI – Sorin Sava, revenit apoi la MApN. Din 2018 Forbes România ne anunță că Otilia Sava a revenit în poziția de avocat partener în cadrul casei de avocatură Ionescu-Sava. Iar în 2019 anunța că intră în politică, la ProRomânia.
Câteva întrebări din trecut:
Cum l-a cunoscut Silviu Sergiu pe Doru Paraschiv?
Cum a aflat Doru Paraschiv de operațiunea DGIA de la Cazarma Bragadiru? A fost implicat în vreun fel?
Ce date vehiculau „un procuror” și ofițerul de contrainformații militare Doru Blaj, fost șef al lui Marian Hăpău?
Care sunt „vechile neînțelegeri” cu Marian Hăpău, invocate chiar de Doru Paraschiv?
I-a spus ceva lui Silviu Sergiu colonelul, activ sau în rezervă, Doru Blaj despre cele relatate de Doru Paraschiv?
O întrebare pentru viitor:
Va continua Silviu Sergiu, via Doru Paraschiv și „o sursă din DGIA”, să urmărească „obiectivul Hăpău”? Cât?