Contractorii ruși privați continuă să-și consolideze prezența cu avioane de vânătoare în Libia, ridicând îngrijorarea cu privire la impactul securității pe termen lung și pe termen scurt cu privire la abilitățile și profesionalismul piloților de a opera aeronavele, informează Air Force Magazine.
Comandamentul Africii al SUA (AFRICOM) a lansat joi (18.06.2020) noi imagini cu cel puțin 14 avione MiG-23, MiG-29-uri și Su-24 pe care Rusia le-a revopsit și desfășurat la baza aeriană Al Jufra din Libia în luna mai. Se presupune că aeronavele sunt deținute de Grupul Wagner în sprijinul ofensivei comandantului Armatei Naționale Libiene (LNA), Khalifa Haftar, împotriva Guvernului de Acord Național (GNA), recunoscut internațional. În plus față de aeronavele desfășurate, baza aeriană are acum și un sistem radar pentru avertizare timpurie mobilă Spoon Rest, potrivit AFRICOM, care spune că desfășurarea încalcă un embargo asupra armelor impus de Națiunile Unite.
Generalul Jeffrey Harrigian, comandantul Forțelor Aeriene ale SUA din Europa – Forțele Aeriene Africa (USAFE-AFAFRICA), a declarat joi că SUA apreciază că în acest moment aeronavele execută zboruri de pregătire. Cu toate că au existat unele atacuri raportate în apropierea orașului Sirte, SUA nu au reușit să confirme acest lucru în mod concret.
Se pare că Grupul Wagner a contractat piloți pensionari și alți piloți care au o anumită experiență în operarea de astfel de aeronave, dar nu sunt în prezent pe deplin instruiți să le piloteze.
„La fel de firesc, din perspectiva unui pilot profesionist, asta va stârni o anumită îngrijorare”, a spus generalul american. „Ar trebui să stârnească îngrijorare în mintea tuturor, în ceea ce privește capacitatea lor de a pune armele pe țintele corespunzătoare”.
Acest lucru crește riscul de victime civile, în special în zonele populate, cum ar fi Sirte. El a spus că atacurile în aceste locații necesită arme de precizie și pregătire temeinică.
Jeffrey Harrigian a mai precizat că intenția Moscovei de a obține o poziție dominantă în Libia, așa cum s-a întâmplat și în cazul Siriei reprezintă o preocupare serioasă pentru securitatea flancului din sudul Europei. „Problema mea a fost că, în cazul în care Rusia ar putea să obțină o poziție permanentă, așa cum au demonstrat cu ceea ce au făcut în Siria, aceasta va fi o preocupare semnificativă pentru securitate pentru flancul nostru sud-european”.
Sursă foto: theaviationist.com
[…] mai mult la /geodef.net/ […]