Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, s-a întâlnit marți (06.04.2021), la sediul MApN, cu reprezentanți ai Forumului structurilor asociative ale militarilor din sistemul apărării, ordinii publice și siguranței naționale, subiectul principal abordat pe timpul întâlnirii fiind legat de proiectul legislativ care prevede modificarea Legii nr.223/2015 privind pensiile militare de stat, PLx-199, aflat în dezbaterea Camerei Deputaților, informează MApN într-un comunicat.
Ministrul Ciucă a reiterat susținerea instituției militare pentru aprobarea acestei inițiative, astfel încât să fie înlăturate discriminările existente în sistemul pensiilor militare de stat: „Ministerul Apărării Naționale a susținut constant aceste modificări legislative care să înlăture diferențele existente între militarii care au trecut în rezervă cu vechime și funcții similare, dar care au cuantumuri diferite ale pensiilor, în funcție de momentul trecerii în rezervă. Poziția noastră rămâne neschimbată și astăzi: împreună cu reprezentanții Forumului, susținem aprobarea PLx-199”.
De asemenea, pe agenda discuțiilor au figurat și unele propuneri legate de Normele de aplicare a Legii nr.168/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare. Acestea se vor adăuga propunerilor și sugestiilor transmise pentru proiectul de modificare a normelor aflat deja în dezbatere publică pe pagina oficială a MApN.
„Existența unui număr mare de structuri asociative ale militarilor în rezervă îngreunează comunicarea cu instituțiile publice și face dificilă obținerea unui punct de vedere unitar pe anumite subiecte. Consider că nu ar fi deloc utilă discuția despre desființarea sau unificarea unor asociații, soluția cea mai bună fiind cea pe care ați găsit-o și care funcționează, afilierea într-un forum. Ministerul Apărării Naționale nu va condiționa și nu va impune niciodată militarilor în rezervă apartenența la o anumită structură pentru a le asculta doleanțele”, a spus ministrul apărării naționale legat de subiectul unificării structurilor asociative ale rezerviștilor militari.
Cei prezenți au mai ridicat o serie de probleme între care și unele legate de asigurarea medicală a rezerviștilor, imunizarea în centrele de vaccinare ale MApN, unele aspecte legate de salarizarea personalului, precum și de încadrarea profesiei militarilor în Clasificarea Ocupațiilor din România. Acestea vor fi analizate de structurile competente din Ministerul Apărării Naționale, iar rezultatele vor fi transmise Forumului structurilor asociative ale militarilor din sistemul apărării, ordinii publice și siguranței naționale.
La finalul întâlnirii, rezerviștii militari au transmis disponibilitatea pentru implicarea voluntară în anumite proiecte ale MApN alături de militarii activi, iar ministrul apărării naționale i-a asigurat pe aceștia că va susține în continuare respectarea drepturilor militarilor activi, în rezervă sau în retragere.
Sursă foto: sindicateuropol.ro