Ministrul german de Externe răspunde ferm acuzațiilor Moscovei. Într-un interviu oferit Deutsche Welle, Annalena Baerbock se arată neimpresionată de tonul belicos al Moscovei şi promite noi ajutoare germane pentru Ucraina.

Şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a reacţionat dur la anunţul Rusiei că va ataca noi regiuni ale Ucrainei. „Rusia foloseşte de fiecare dată alt argument. Acum spune că este din pricina sprijinului militar. Dar au atacat deja în trecut Kievul şi alte părţi ale Ucrainei. Deci este vorba doar de o nouă propagandă a părţii ruse”, a declarat ea în cadrul unui interviu oferit DW.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, declarase anterior presei că operaţiunea militară rusă va fi extinsă pe viitor şi asupra unor ţinte din vestul Ucrainei. Ţintele geografice vor fi şi mai îndepărtate de frontul actual, dacă vestul va continua să „pompeze până la refuz” arme în Ucraina, a mai avertizat el. De asemenea, Lavrov a spus că negocieri de pace sunt excluse în viitorul apropiat.

Ministrul german de Externe a promis în schimb Ucrainei noi ajutoare din partea ţării sale. „Analizăm mai multe feluri de sprijin. Ce putem face este să oferim sprijin: la cercetări, la deminarea diverselor oraşe. Sprijinim ajutorul medical, sprijinim refugiaţii. Şi da, dacă există lucruri unde putem face mai mult, şi cu finanţări directe, despre care discutăm în prezent, atunci verificăm şi asta”, a declarat ea.

De asemenea, guvernul federal vrea să-şi reorienteze politica faţă de China. Scopul este verificarea dependenţei economice în unele domenii, a explicat Baerbock pentru DW. De exemplu în domeniul mobilităţii electrice: „Dacă mizăm acum cu adevărat pe maşini electrice pentru a ne atinge obiectivele de mediu, atunci avem nevoie, desigur, de acumulatori. Noi nu avem aici  producţia de acumulatori de care avem nevoie pentru maşinile noastre electrice. Construim acum o linie de producţie, dar la toate materialele care se află în baterii avem o dependenţă de 98 la sută, şi asta se referă la toate maşinile din Europa”, a explicat aceasta.

De aceea Germania va colabora strâns cu partenerii săi europeni şi cu Comisia Europeană. Comisia a arătat clar că Republica Populară este un concurent în unele domenii economice şi un partener în lupta contra crizei climatice, dar şi un sistem rival, a mai precizat Baerbock.

„Şi fiindcă este un sistem rival, trebuie să arătăm clar că nimeni nu ne poate şantaja aşa cum s-a întâmplat în cazul dependenţei de Rusia”, a subliniat politiciana ecologistă. Aceasta este baza strategiei pentru China a guvernului federal. „Colaborăm acolo unde se poate colabora, dar avem şi o strategie europeană pentru independenţă în infrastructura critică, în consonanţă cu politica noastră externă”, a mai precizat Baerbock.

Sursă foto: tagesschau.de

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.