Potrivit platformei Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP), MApN, respectiv UM 02550 București, intenționează să achiziționeze un sistem radio troposferic, printr-un acord cadru cu o durată de patru ani, în valoare de 104.800.000 (aproximativ 21,5 milioane de euro).

La descrierea achiziției din anunțul publicat pe SEAP, se specifică următoarele: „Acord Cadru privind achizitia produsului „Sistem radio troposferic” – 4 cpl. Contractele subsecvente se vor atribui în perioada de valabilitate a acordului cadru, în funcție de asigurarea fondurilor prin bugetul Ministerului Apărării Naţionale. Durata acordului-cadru: maxim 4 ani. Numărul estimat de contracte subsecvente ce urmează a se încheia în perioada de derulare a acordului cadru: 1 – 4. Estimări ale cantităţilor de produse, care ar putea face obiectul unui singur contract subsecvent: min 1 cpl”.

Contractul va fi acordat pe baza organizării unei licitații restrânse, ceea ce înseamnă că după depunerea solicitărilor de participare MApN va selecta numai candidații care îndeplinesc o serie de criterii de calificare și selecție, după care vor urma negocierile și atribuirea contractului.

Comunicarea troposferică este cunoscută ca metoda troposferică de transmitere a informațiilor prin unde radio pe distanțe mari – până la 500 de kilometri sau mai mult, în funcție de relief și de factorii climatici. Această metodă de propagare a semnalului folosește fenomenul de împrăștiere troposferică, unde undele radio la UHF și frecvențele cu microunde se propagă aleatoriu pe măsură ce trec prin troposfera superioară.

Propagarea undelor radio în troposferă are loc într-un fascicul îngust care trece direct deasupra orizontului în direcția stației de primire. Când semnalele trec prin troposferă, o parte din energie este disipată înapoi pe pământ, permițând operatorului să primească un semnal.

Anterior, liniile de comunicare troposferice folosite de militari utilizau numai canale de informare cu o lățime de bandă îngustă: de regulă, până la 32 canale analogice cu o lățime de bandă de 4 kHz. Sistemele militare moderne sunt de „bandă largă” deoarece lucrează cu canale digitale de 4-16 Mbit/s.

Sursă foto: alamy.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.