O problemă atât de important și cu efecte extrem de grave pe termen lung pare că nu interesează pe nimeni în România. Parcă acum ceva timp, mai exact în timpul stării de urgență, MApN își asumase responsabilitatea pentru a sprijini demersurile Gărzii Forestiere de control și pază pe linie silvică?
O sa presupunem pur și simplu că nu mai există niciun angajat al Armatei care să păzească „jaful” din pădurile țării, mai ales că era vorba de o prevedere din Ordonanța Militară nr. 7, aplicabilă deci doar în timpul stării de urgență.
Să nu uităm, însă, că din 2015, problema defrișărilor a fost inclusă pe lista amenințărilor la adresa securității naționale. Așa că armata, serviciile, poliția și alte structuri abilitate ar trebui să fie 24/7 cu ochii pe cei care devalizează fondul forestier de pe teritoriul țării.
Toți liderii statului se bat cu pumnii în piept că defrișările ilegale sunt o prioritate și că fac toate demersurile pentru a opri jaful din codru… ca-n codru, dar statisticile și investigațiile ne arată exact opusul declarațiilor populiste ale conducătorilor noștri.
Din categoria menționată mai sus, la finalul lunii iunie, ministrul mediului, Costel Alexe, ne asigură cu tărie că tăierile și transporturile ilegale de lemn vor fi puse sub o atentă monitorizare odată cu recente aprobare dată de Guvern pentru operaționalizarea SUMAL – sistemul informaţional integrat de urmărire a materialelor lemnoase.
„Îi asigur pe toţi românii că odată cu operaţionalizarea SUMAL, transportul dublu pe acelaşi aviz nu se va mai putea realiza. De asemenea, odată cu operaţionalizarea SUMAL nimeni nu va mai putea să transporte cu aviz cantităţi mai mari sau mai mici, pentru că la fiecare transport de material lemnos vor fi obligaţi transportatorii să urce cele trei fotografii, din faţă, lateral şi spate, pentru a putea dovedi că au cantitatea de material lemnos cu care au plecat din pădure şi vor ajunge în depozit. Pentru că multe din aceste ilegalităţi, fie în interiorul fondului forestier, fie pe drumurile publice, de multe ori s-au petrecut şi cu sprijinul sau au închis autorităţile ochii. Prin acest sistem vom şti exact cât au tăiat, cât au avizat, cât şi-au însuşit atunci când au încărcat mijlocul de transport şi, evident, cât trebuie să ajungă la destinaţie”, a menţionat Costel Alexe.
Surpriză sau nu, la început lunii trecute, Comisia Europeană avertiza din nou România în privința exploatărilor ilegale de lemn, a calității aerului și a nedesemnării unor arii protejate care să fie incluse într-o rețea europeană, în cadrul procedurilor de infringement deja lansate. Bruxelles-ul a acordat țării noastre termene cuprinse între o lună și trei luni pentru a soluționa aceste probleme, în caz contrar urmând să se adreseze Curții de Justiție a Uniunii Europene.
În stilul caracteristic al politicianului român, prim-ministrul Ludovic Orban ignora cu mare talent avertizările ONG-urilor care activează în zona protecției mediului și se întreba arogant și ignorant pe timpul stării de urgență: „Ce să facem acum? Să mai producem 200.000 de şomeri pentru că unii derulează campanii în care să fie oprite complet tăierile de arbori în perioada asta?”.
Mafia lemnului cu siguranță nu ar fi prosperat fără sprijinul primarilor cu afaceri prospere cu cherestea, a funcționarilor și politicienilor corupți care închid ochii la acțiunile ilegale de defrișare și a tuturor celor disperați după bani care nu sunt capabili să respecte și să apere pădurile patriei, deși responsabilitatea lor este exact aceea de elabora și aplica legi pentru protecția mediului înconjurător.
… doar să nu fie prea târziu atunci când conducătorii acestei țări se vor trezi din adânca nepăsare și odată cu ei și instituțiile, care, cel puțin pe hârtie, ar trebui să vegheze și să oprească jaful din pădurile patriei.
Sursă foto: botosaneanul.ro