“Iranul s-a aflat în spatele atacului cu drone de săptămâna trecută de la avanpostul militar din sudul Siriei, unde se aflau trupele americane”, relatează Military Times citând surse oficiale americane care au dorit să își păstreze anonimatul.

Oficialii au declarat luni că SUA consideră că Iranul a oferit resurse și a încurajat atacul, dar că dronele nu au fost lansate din Iran. Erau drone iraniene, iar Iranul pare să fi facilitat utilizarea acestora, au spus oficialii, vorbind sub rezerva anonimatului deoarece aceste detalii nu au fost făcute publice.

Oficialii au spus că cred că atacurile au implicat până la cinci drone încărcate cu încărcături explozive și că au lovit atât partea americană a garnizoanei al-Tanf, cât și partea în care se aflau forțele de opoziție siriene.

În urma atacului nu au fost raportate victime (răniți sau decedați).

Trupele SUA și ale coaliției au baza la al-Tanf pentru a antrena forțele siriene pentru a contracara militanții Statului Islamic. Baza este, de asemenea, situată pe un drum care servește drept legătură vitală pentru forțele susținute de Iran, de la Teheran până la sudul Libanului și Israel.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a refuzat să ofere detalii atunci când a fost întrebat despre raport în timpul unei conferințe de presă desfășurată luni. El l-a numit un „atac complex, coordonat și deliberat” și a spus că SUA au mai văzut altele similare din partea miliției șiite susținute de Iran. Dar nu a vrut să intre în detalii și a spus că nu are nicio informație cu privire la munițiile folosite în atac.

De asemenea, Kirby a refuzat să spună dacă trupele au fost avertizate din timp sau dacă SUA intenționează să dea un răspuns militar.

„Protecția și securitatea trupelor noastre din fronturile de operații rămâne o preocupare primordială pentru secretar”, a spus Kirby, referindu-se la secretarul Apărării Lloyd Austin.

Presa pro-iraniană a spus că atacul asupra bazei militare al-Tanf a fost efectuat de „aliații Siriei” – o aparentă referire la grupurile susținute de Iran – ca răzbunare pentru un atac anterior, în apropierea orașului istoric sirian Palmyra. Israelul a fost acuzat de atac pentru acest atac, iar oficialii americani au declarat că America nu a fost implicată.

„Puteți considera că lovitura de la Tanf a fost o implementare a promisiunilor anterioare ale aliaților sirieni de a riposta pentru atacul de la Palmyra”, a declarat un oficial al așa-numitei Axe a Rezistenței, o alianță politico-militară anti-occidentală care include Iran, Siria, Hezbollah și alte grupuri care luptă alături de forțele președintelui sirian Bashar Assad.

Atacul de la al-Tanf a venit într-o perioadă de tensiuni crescânde cu Iranul. Administrația Biden a declarat săptămâna aceasta că eforturile diplomatice internaționale de a readuce Iranul în negocieri pentru a reveni la acordul nuclear din 2015 se află într-un „loc critic” și că răbdarea se epuizează.

Ultimul atac major iranian asupra forțelor americane a fost în ianuarie 2020 , când Teheranul a lansat o rafală de rachete balistice asupra bazei aeriene al-Asad din Irak. Trupele SUA și ale coaliției au fost avertizate cu privire la atac și au putut să se adăpostească, dar peste 100 de membri ai serviciilor americane au suferit leziuni cerebrale traumatice în urma exploziilor.

Atacul Iranului a fost ca răspuns la lovitura cu drone americană de la începutul aceleiași luni, lângă aeroportul din Bagdad, în urma căruia au murit generalul iranian Qassem Soleimani și liderul miliției irakiene Abu Mahdi al-Muhandis.

La două luni după atacul de la al-Asad, avioanele de luptă americane au lovit cinci ținte, vizând membrii miliției șiite susținute de Iran, considerați responsabili pentru atacul cu rachete din ianuarie.

Sursă foto: mediastandard.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.