Procurorul General al Iranului a anunțat că poliția moralității a fost desființată: ”Această structură nu are nimic de-a face cu sistemul judiciar. A fost desființată de aceeași instituție care a format-o în trecut. Bineînțeles, sistemul judiciar va continua să monitorizeze comportamentul în comunitate”. Nu este clar dacă structura va reapărea sub o altă formă și cu un alt nume, notează Bloomberg.

Într-o altă declarație, oficialul a transmis că ”atât Parlamentul, cât și sistemul judiciar lucrează pe această problemă”, pentru a stabili dacă legea prin care femeile sunt obligate să-și acopere capul în spațiul public trebuie modificată. ”Vom vedea rezultatele într-o săptămână sau două”, a adăugat el, fără a da asigurări că legislația va fi mai permisivă sau chiar va fi abrogată. De precizat, atât legislativul, cât și sistemul judiciar sunt controlate de grupul politicienilor conservatori. În ciuda acestor măsuri, sunt anunțate noi proteste în țară, existând chiar un apel de grevă generală de trei zile, săptămâna viitoare.

Anunțurile vin după aproape trei luni de la izbucnirea valului de proteste care a acaparat țara, după moartea Mashei Amini. Tânăra din provincia Kurdistan a fost bătută până la moarte de poliția moralității pentru că nu a purtat vălul islamic (hijab) astfel încât să iși acopere corespunzător capul, după legile Sharia.

Până acum, Iran Human Rights a estimat că 448 de persoane și-au pierdut viața în cadrul protestelor, după confruntările cu forțele de ordine. Regimul condus de ayatollahul  Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, a acuzat că manifestațiile sunt orchestrate de ”dușmanii țării” și a dat vina pe Israel, SUA și Marea Britanie.

The Guardian amintește că vălul islamic a devenit obligatoriu pentru toate femeile din Iran în aprilie 1983, la patru ani după triumful Revoluției Islamice și alungarea monarhului susținut de guvernul american. AFP informează că poliția moralității a fost înființată în timpul președinției lui Mahmoud Ahmadinejad și a început să patruleze în 2006.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.