Tensiunile tot mai mari de la granița ruso-ucraineană au sporit temerile cu privire la o agravare a crizei energiei în Europa, scrie The Guardian, citat de Digi24. Prețurile la gaz de pe piața europeană au depășit deja recordul absolut și reprezintă o amenințare reală pentru europenii de rând care se confruntă cu un trai tot mai costisitor. Ce opțiuni alternative există pentru furnizarea de gaze naturale în Europa dacă Rusia oprește livrările?

Rusia este cel mai mare furnizor de gaze al Europei, iar o treime din toate livrările trec prin conductele ucrainene în drumul lor spre celelalte țări de pe continent.

În ultimul an, exporturile de gaze rusești au fost cu o pătrime mai reduse decât în mod normal, iar liderii europeni se tem că o invazie a Ucrainei ar putea prevesti o catastrofă energetică în situația în care livrările de gaze vor fi reduse și mai mult.

Oficialii Casei Albe au spus săptămâna aceasta că administrația Biden se pregătește să finalizeze o înțelegere care „va garanta că Europa o să supraviețuiască acestei ierni și primăveri”. Negocierile prevăd ca mai multe țări producătoare să trimită gaze naturale lichefiate (GNL) în Europa pe calea apei.

Cine ar putea trimite de urgență Europei gaze naturale în plină criză energetică

Discuțiile americanilor se concentrează, cel mai probabil, asupra Qatarului, unul dintre cei mai mari producători de gaze naturale și al doilea cel mai mare exportator de GNL din lume, depășit doar de Australia.

Qatarul este un aliat important al Occidentului din Orientul Mijlociu și a furnizat GNL Marii Britanii și altor țări europene de mulți ani, livrate pe vase-cisternă în condiții de „super-răcire”. Libia ar putea de asemenea să ajute, având în vedere apropierea geografică de Europa.

SUA ar putea să joace un rol direct în suplimentarea rezervelor de gaze a Europei. În ultima lună, o cantitate record de GNL din Statele Unite a ajuns în porturile europene.

Americanii sunt foarte interesați să încurajeze Europa să renunțe la dependența de gazele rusești și la proiectul gazoductului Nord Stream 2 în favoarea propriilor rezerve de gaze de șist.

Provocarea crizei energetice a Europei va depinde de cât de mult se vor tensiona relațiile dintre Rusia și Ucraina. Rusia trimite în jur de 230 de milioane de metri cubi de gaz Europei în fiecare zi, din care o treime trec prin Ucraina.

Experții au păreri împărțite cu privire la intențiile Kremlinului: unii spun că Rusia va tăia livrările de gaze spre toată Europa, alții sunt de părere că doar cele care trec prin Ucraina vor fi afectate. Mai sunt și din cei care cred că Moscova nu va umbla deloc la „robinet”.

Dacă Rusia folosește exporturile de gaze ca pe o armă, cât de mult ar fi dispuși să perturbe rețeaua de energie? E greu de făcut un astfel de scenariu”, a spus Helima Croft, un manager al băncii de investiții RBC Capital.

Întrebarea nu este dacă SUA ar putea să joace rolul de furnizor de avarie al Europei, ci dacă va putea livra destul gaz pentru a atenua orice perturbare a aprovizionării cu gaze rusești.

SUA au spus că discuțiile despre livrările cu GNL au loc cu mai multe firme și state din toată lumea tocmai pentru a evita situația în care trebuie să ceară unei singure companii sau țări să își sporească dintr-o dată producția și livrările. În schimb, se caută cât mai multe surse care să aprovizioneze cu gaz Europa în cantități individuale mai mici.

De-a lungul timpului, s-au luat mai multe măsuri de criză în privința livrărilor de petrol, dar niciodată în cazul gazelor naturale.

Este posibil ca aceste timpuri nemaivăzute să necesite implementarea unor măsuri fără precedent pentru ieșirea din criza energetică.

Sursă foto: Reuters

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.