Curtea de Apel din Londra a decis marţi (11.08.2020) că poliţia britanică utilizează ilegal recunoaşterea facială şi încalcă astfel viaţa privată, transmite AFP, potrivit Agerpres. Decizia vine în urma unui proces intentat de Ed Bridges, militant pentru drepturile civile. Acuzațiile acestuia fuseseră anterior respinse de mai multe ori.

Bridges s-a arătat nemulțumit de faptul că a fost scanat cu un sistem de recunoaștere facială, la Cardiff, în Țara Galilor, cu două ocazii – în 2017, când făcea cumpărături de Crăciun, şi în 2018, cu ocazia unei manifestaţii.

Fotografiile obţinute astfel sunt comparate cu cele dintr-o „listă de supraveghere” în care pot fi incluşi suspecţi, persoane dispărute sau care prezintă interes din alte motive.

Judecătorii britanici au precizat în sentință că utilizarea recunoaşterii faciale nu este suficient reglementată, însă nu s-au pronunţat împotriva tehnologiei în sine. În schimb, ei au decis că „prea multe sunt lăsate la aprecierea fiecărui agent de poliţie”, că nu există prevederi clare privind locurile unde poate fi utilizată tehnologia și nici privind adăugarea unei persoane pe lista de supraveghere.

Bridges și organizația non-guvernamentală Liberty, care l-a susținut în demersurile împotriva instituțiilor statului, s-au arătat mulțumite de decizia instanței și au cerut autorităților să recunoască că un astfel de instrument tehnologic reprezintă un pericol grav pentru societate.

Poliţia din Ţara Galilor a declarat că nu va face apel împotriva deciziei.

Sursă foto: josephsteinberg.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.