Revenirea la putere a talibanilor în Afganistan şi sfârşitul considerării acestora ca grupare teroristă au contribuit, în 2022, la reducerea cu 9% a numărului oficial de decese cauzate de atentate la nivel mondial, potrivit Indexului Global al Terorismului (GTI), publicat marţi şi citat de EFE, relatează adevarul.ro.

În 2022, 6.701 persoane au murit în atacuri teroriste, cu 38% mai puţin faţă de vârful atins în 2015, şi s-au înregistrat 3.955 atentate, cu 28% mai puţine faţă de 2021, după cum arată raportul elaborat de Institutul pentru Economie și Pace (IEP).

Cu toate acestea, documentul avertizează că, dacă se omit cifrele pentru Afganistan, situaţia s-a înrăutăţit în întreaga lume, Sahel fiind cea mai afectată zonă, scrie Agerpres.

Dacă excludem Afganistanul, practic în restul lumii am înregistrat o creştere de 4% a impactului terorismului„, a declarat, pentru EFE, Serge Stroobants, director pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Nordul Africii al IEP.

Deşi schimbarea de regim de la Kabul a dus la scăderea cu 58% a deceselor puse pe seama atentatelor din Afganistan, această ţară este în continuare, pentru al patrulea an consecutiv, cea mai afectată de terorism, cu 633 de morţi şi 225 incidente.

Statul Islamic, cele mai multe atacuri

La nivel mondial, Statul Islamic (SI) este gruparea cu cele mai multe atacuri (410) şi victime (1.045 de morţi), urmată de miliţia jihadistă Al Shabab, care operează în estul Africii şi care a provocat 784 decese în 315 atentate.

Pe regiuni, Sahel a fost din nou cea mai afectată de violenţă, cu o creştere de 9% a numărului de decese, care reprezintă 43% din victimele terorismului la nivel global.

În această regiune a Africii subsahariene, se află patru din cele zece ţări cele mai afectate, cu o situaţie „deosebit de îngrijorătoare” în Burkina Faso şi Mali, care împreună totalizează 73% din victimele din Sahel.

Observăm o interconexiune între degradarea ecologică, dificultăţile de guvernare şi instabilitatea politică. Toţi aceşti factori coincid în ţări ca Burkina Faso şi Mali şi creează mediul perfect pentru organizaţiile teroriste„, a declarat Stroobants. Indexul Global al Terorismului subliniază că degradarea regiunii a fost „dramatică”, cu o creştere de peste 2.000% a incidenţei terorismului în ultimii 15 ani.

Din 2021, s-au înregistrat şase tentative de lovitură de stat în regiune, dintre care patru au avut succes, relevă IEP.

Utilizarea deficitară a apei, penuria de alimente, polarizarea etnică, creşterea puternică a populaţiei, intervenţiile externe şi competiţia geopolitică” se numără între factorii „complecşi şi sistemici” care au destabilizat Sahelul, potrivit raportului.

În schimb, regiunea Orientului Mijlociu şi nordul Africii au înregistrat o scădere cu 32% a numărului de decese cauzate de terorism în 2022, până la 791 victime, cel mai mic număr de morţi în zonă din 2013, indică sursa menţionată, care subliniază scăderea „substanţială” a atentatelor sinucigaşe în regiune.

În Occident, numărul atacurilor a continuat tendinţa de scădere începută în 2017, deşi numărul victimelor a crescut în 2022. Anul trecut au avut loc 40 de atacuri teroriste, cu 27% mai puţine faţă de 2021, dar numărul morţilor a crescut de la nouă în 2021 la 19 în 2022. Europa a fost ţinta a două atacuri calificate drept islamiste, iar Regatul Unit a înregistrat patru atentate, fără victime pentru prima oară din 2014.

Terorismul cu motivaţii ideologice rămâne cea mai răspândită formă de terorism în Occident„, se arată în raport, care notează că atacurile de inspiraţie religioasă au scăzut cu 95% din 2016.

Foto: hoover.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.