Guvernul Hong Kong-ului intenționează să introducă propria lege a securității naționale „cât mai curând posibil”, acest text urmând să fie integrat în legislația actuală impusă de Beijing în 2020, a anunțat liderul său marți, 30 ianuarie.

Noul text va acoperi cinci infracțiuni, printre care trădarea, insurecția și spionajul, conform mai multor oficiali, inclusiv John Lee, șeful executivului local. „Trebuie să subliniez că legislația în conformitate cu articolul 23 din Legea Fundamentală trebuie elaborată… cât mai repede posibil”, a declarat Lee, referindu-se la articolul din mini-Constituția teritoriului din sudul Chinei, care prevede ca Hong Kong-ul să își reglementeze propria securitate națională în privința șapte infracțiuni la adresa securității naționale, inclusiv trădarea și spionajul.

„Aceasta este o responsabilitate constituțională (…) care nu a fost asumată în cei 26 de ani de la retrocedarea Hong Kong-ului către China de către Regatul Unit în 1997”, a adăugat John Lee, conform Rador Radio România.

În 2019, Hong Kong-ul a fost zguduit de proteste de amploare pro-democrație, când sute de mii de persoane au ieșit în stradă pentru a cere mai multe libertăți. În replică, Beijingul a impus o lege privind securitatea națională care acoperă patru infracțiuni – secesiunea, subversiunea, terorismul și coluziunea cu forțele străine – pedepsite cu o pedeapsă maximă ce prevede închisoarea pe viață. În 2003, un proiect de lege locală privind securitatea națională a fost abandonat sub presiunea a aproximativ 500.000 de protestatari care se opuneau acestei legislații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.