Germania se află „între ciocan şi nicovală” în criza ucraineană. Vrea să-i mulţumească pe americani, dar nu vrea să-i supere pe ruşi, ceea ce este foarte greu. S-ar putea afla într-o situaţie fără ieşire în cazul unei invazii ruse în Ucraina, între principalul ei furnizor de gaze şi cei mai importanţi aliaţi de securitate ai săi.
Cancelarul Olaf Scholz s-ar confrunta cu presiuni din partea Statelor Unite şi a altor aliaţi occidentali pentru a răspunde unei invazii prin oprirea intrării în funcţiune a gazoductului Nord Stream 2, recent finalizat, care urmează să transporte gaz din Rusia spre Germania. Însă o astfel de decizie ar risca să exacerbeze o criză de gaze în Europa, pusă aproape unanim pe seama unui deficit de livrări din Rusia şi care a provocat o creştere considerabilă a preţurilor.
O invazie rusă în Ucraina ar declanşa, foarte probabil, noi sancţiuni internaţionale împotriva Rusiei, măsurile contra Nord Stream 2 fiind văzute drept unul din mijloacele de presiune cele mai puternice.
Într-o declarație recentă, Olaf Scholz cere Uniunii Europene şi Statelor Unite să cântărească cu atenţie sancţiunile impuse Rusiei, în cazul în care va ataca Ucraina, potrivit Libertatea. ”Trebuie să luăm în considerare consecinţele asupra noastră”, afirmă Scholz.
„Prudenţa dictează alegerea măsurilor care vor avea cel mai mare efect, spre deosebire de cele care ar încălca principii convenite împreună. (…) În acelaşi timp, trebuie să luăm în considerare consecinţele (sancţiunilor – n.r.) asupra noastră”, a declarat cancelarul Germaniei într-un interviu pentru ziarul Sueddeutsche Zeitung, potrivit agenției Reuters, citată de Agerpres.
Potrivit lui Olaf Scholz, nimeni nu trebuie să creadă că sancţiunile nu vor avea efecte negative asupra Germaniei. Sancţiunile împotriva Moscovei ar putea viza funcţionarea gazoductului Nord Stream 2, care leagă Germania de Rusia, o măsură care ar putea să ducă la adâncirea crizei energetice din Europa, care se confruntă cu o creştere semnificativă a preţurilor, relatează sursa citată.
Recent, şeful marinei Kay-Achim Schönbach a demisionat pe fondul scandalului creat de comentariile sale de vineri, conform cărora preşedintele rus Vladimir Putin merită respect iar Peninsula Crimeea nu va mai aparţine niciodată Ucrainei.
De asemenea, săptămâna trecută Germania a refuzat să acorde Estoniei permise pentru exportul de armament (piese de artilerie) de origine germană către Ucraina, în timp ce de-a lungul graniţelor Ucrainei sunt masați peste 100.000 de militari ruşi acre așteaptă noi ordine.
Aceste declarații vin la scurt timp după ce ministrul de Externe din Germania, Annalena Baerbock, a promis că țara sa va face totul pentru a garanta securitatea Ucrainei în faţa ambiţiilor Rusiei.
„Vom face totul pentru a garanta securitatea Ucrainei, vom face totul pentru a garanta securitatea Europei (…) Suntem pregătiţi să începem un dialog serios cu Rusia”, a spus şefa diplomaţiei germane într-o conferinţă de presă comună cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba.