GCHQ, serviciul britanic de intelligence specializat pe zona de SIGINT (signals intelligence), se pregătește să lanseze o amplă operațiune cibernetică împotriva propagandei sponsorizate de stat menită să submineze cercetările privind vaccinul anti-COVID-19. Potrivit ziarului The Times, care a publicat informațiile despre presupusa operațiune cibernetică, aceasta va viza în special campaniile de dezinformare care provin din Rusia.

Presupusele campanii de dezinformare par să vizeze cercetările care au loc la Universitatea Oxford, care urmărește să creeze un vaccin eficient împotriva noului coronavirus. O temă principală în aceste campanii a reprezentat-o teza potrivit căreia vaccinul îi va transforma pe cei care îl primesc în cimpanzei. Zeci de imagini satirice au inundat platformele de socializare ruse (Vkontakte, Odnoklassniki), traduceri ale acestor fiind prezente și pe Facebook, Twitter și Instagram.

The Times relatează că guvernul britanic consideră că închiderea presupusei campanii de dezinformare rusă este o prioritate strategică, care crește în importanță cu cât oamenii de știință britanici se apropie de obiectivul lor de a crea un vaccin de succes împotriva virsului SARS-CoV-2. Prin urmare, Londra a ordonat Brigăzii 77 a Armatei Britanice, specializată în operații informaționale, să lanseze o campanie online care va contracara narativele ce au ca obiectiv dezinformarea cu privire la vaccinul anti-COVID.

Whitehall a mobilizat, de asemenea, GCHQ pentru a lansa operațiuni ofensive împotriva surselor dezinformării, spune The Times. Ziarul menționează o sursă guvernamentală care a afirmat că agenția va folosi instrumente dezvoltate inițial pentru a monitoriza și incapacita site-urile web și alte platforme online utilizate de organizația teroristă Daesh/ISIS pentru recrutare.

Mandatul operațional al Brigăzii 77 și GCHQ îi împiedică să abordeze dezinformarea provenind de la utilizatorii obișnuiți de social media, fiind vizate doar acțiunile sponsorizate de stat. În plus, campania cibernetică ofensivă nu poate viza site-urile web care au sediul în așa-numiții aliați ai „Five Eyes”, și anume Australia, Noua Zeelandă, Canada și SUA. În schimb, ofițerii britanici sunt obligați să anunțe omologii lor din „Five Eyes”, astfel încât să poată lua măsuri.

Sursă foto: servicedeskinstitute.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.