Reducerea efectivelor militare franceze desfăşurate în regiunea Sahel din Africa va permite angajarea acestora în alte părţi, de pildă în România, unde Franţa a propus să participe la o eventuală desfăşurare a NATO, a declarat luni un înalt responsabil militar francez.

”Diminuarea capacităţilor în Sahel dă posibilitatea reangajării unor forţe eventual în alte teatre”, a spus şeful Statului Major al forţelor terestre franceze, Pierre Schill, la o întâlnire cu Asociaţia jurnaliştilor militari francezi, amintind că Franţa este ”probabil aproape de desfăşurarea unui batalion în România”.

Franţa îşi restrânge dispozitivul militar din Mali, efectivele sale iniţiale de circa 5.000 de militari desfăşuraţi în această ţară în cadrul operaţiunii Takuba – a cărei misiune este să ajute autorităţile din Mali în combaterea militanţilor islamişti – scăzând treptat pe măsura implicării şi a altor ţări europene, cu obiectivul de a ajunge la 2.500-3.000 până în anul 2023.

Însă relaţiile tensionate cu Franţa ale juntei care a preluat puterea în Mali după două lovituri de stat şi cererea de săptămâna trecută a guvernului instalat la Bamako de retragere a trupelor daneze din misiunea Takuba ar putea avea un impact şi asupra unor viitoare desfăşurări internaţionale în Mali, unde Lituania, Norvegia, Portugalia, România şi Ungaria au în vedere să trimită trupe anul acesta, notează Reuters.

Situația din Mali a fost de interes pentru România după ce Parlamentul a aprobat în iunie 2021 proiectul de hotărâre privind participarea Armatei României, cu forţe, mijloace şi echipamente, la misiunea Task Force Takuba în Sahel, sub conducerea Franţei, începând cu trimestrul al IV-lea al anului 2021.

Task Force Takuba, Mali

De atunci însă, situația de securitate din Mali s-a deteriorat masiv, iar trupele românești nu au mai plecat.

Potrivit TVR, 50 de militari din Forţele pentru Operaţii Speciale, urmau să participe la misiunea din Mali.

“Participarea Armatei României în cadrul Task Force Takuba ar fi contribuit la menţinerea profilului operaţional al avesteia şi ar fi adus vizibilitate internaţională sporită ţării noastre, alături de beneficii importante cuantificabile politic şi politico-militar, în relaţia cu Franţa”, se arata în raportul comisiilor de apărare ale Camerei Deputaţilor şi Senatului care au aprobat participarea FOS în cadrul misiunii.

România a mai avut în Mali timp de un an 120 de militari şi 4 elicoptere IAR 330. Contingentul românesc a luat parte atunci la misiunea ONU, MINUSMA.

Recent, guvernul din Mali, controlat de militari, a decis să-l expulzeze pe ambasadorul Franţei, Joël Meyer, din cauza unor declaraţii ”ostile” ale unor oficiali francezi, într-o nouă escaladare a unor tensiuni între Bamako şi Paris, a anunţat luni televiziunea de stat.

În 2014, Franţa a lansat operaţiunea Barkhane pentru a lupta împotriva grupurilor islamiste din ţările din Sahel: Mali, Mauritania, Burkina Faso, Niger şi Chad. În martie 2021, Franţa şi alte 12 ţări au creat Gruparea de Forţe Takuba, care asigura asistenţă forţelor armate maliene. Concret, la momentul respectiv, la operaţiile în zonă participau militari de elită din Franţa, Italia, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Germania, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Regatul Unit şi Grecia, iar din octombrie urma să se alăture şi militarii români.   

Task Force Takuba, Mali

Conform unor surse militare, operatorii FOS români ar fi făcut parte din forţa de răspuns rapid şi urmau să se deplaseze la intervenţii cu ajutorul unor elicoptere Sikorsky UH-60 Black Hawk aduse în zonă de ţările partenere. Numărul de militari de elită din unitatea multinaţională nu a fost comunicat, dar se estima că aceasta ar fi fost dimensionată la aproximativ 500 de operatori FOS la care se adauga echipajele de zbor şi personal auxiliar. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.