Pe fondul deciziei Parlamentului de a impozita pensiile speciale, inclusiv pe cele ale militarilor (deși acestea nu sunt pensii speciale, ci au alt statut – pensii militare de serviciu), fostul adjunct al SIE pe zona operativă, Silviu Predoiu, a publicat duminică (28.06.2020) un mesaj pe Facebook, în care ia apărarea militarilor activi, care prin prisma restrângerii drepturilor și libertăților, nu pot să conteste în vreun fel această decizie.

„De ce sunt oare militarii în rezervă mai gălăgioși, de ce se expun atacurilor și ironiilor, de ce nu stau și ei liniștiți, ca alții, așteptând să treacă și valul acesta ca și cele dinaintea lui? Cei care cred că expunerea pentru care aparent au optat este determinată exclusiv de perspectiva pierderii unor „privilegii” materiale, se înșală profund. Este în fapt un strigăt de revoltă la care ar trebui sa luăm seama, cu atât mai mult cu cât vine din partea unei categorii profesionale tradițional „mute”, educată in spiritul respectului autorității, respectului și apărării legilor, executării fără ezitare, „întocmai și la timp”, a ordinelor legale ale celor aleși de popor să îl reprezinte, pe scurt respectării și apărării statului, a României și românilor, chiar și cu prețul vieții. Iar asta ar trebui sa însemne ceva pentru oricare dintre noi”, explică generalul în rezervă.

Acesta subliniază, de asemenea, că orice stat NATO are un pachet de pensionare distinct pentru cei care au lucrat în structurile de securitate și apărare. „Nu mai repet povestea cu pensiile de serviciu ale militarilor care datează, cu o nefericită pauză de 5 ani, de la Cuza. Si nici nu voi mai insista pe faptul că ele se regăsesc în mai toate statele sau că NATO are un pachet „special” de pensionare pentru personalul din structurile sale. Și nici că militarii, contrar miturilor urbane atât de răspândite, plătesc exact aceleași cote de contribuții ca toți ceilalți angajați din România”, a mai scris fostul adjunct al SIE.

Silviu Predoiu acuză clasa politică de un comportament disprețuitor la adresa categoriei profesionale a militarilor și spune că aceștia nici măcar nu cunosc legislația în vigoare cu privire la pensiile de serviciu ale militarilor. „De fapt, ceea ce ar trebui să vedem aici este disprețul. Disprețul pentru o categorie profesională și mai ales pentru elita militară. Și când spun elită nu vorbesc doar despre colonei și generali, ci despre corpul ofițerilor în general, așa cum vorbesc despre armele de elită ale forțelor militare, cele care, prin riscuri și pericolul asociat activității cotidiene, beneficiază de sporuri care îi pot aduce în situația ca, la final de carieră, să obțină o pensie „nesimțită”. Ofițerii și subofițerii din aviația militară sau din marina militară, militarii din forțele terestre cu zeci de misiuni în teatrele de operații, informațiile militare, militarii din trupele de intervenție anti-teroristă, ofițerii operativi din spionaj și contraspionaj, ofițerii din domeniul cybersecurity sau cei care produc și gestionează cifrul de stat (îi rog să mă ierte cei ale căror specialități nu mi le-am amintit) – ei sunt cei pe care îi atinge astăzi disprețul guvernanților și al clasei politice în general”, a mai menționat acesta.

Sursă foto: newsonline.ro

1 COMENTARIU

  1. De ce mintiti „domnule general”? Sa nu fi citit nimic din documentatiile in materie”?
    Analizati si DOCUMENTUL publicat de Dna. Dr. VERONICA BONDAR in 2015, de exemplu!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.