INFORADAR – platforma MApN dedicată combaterii fake news demontează un mesaj care a circulat, în ultimele zile, pe rețelele de socializare, prin care se „dezvăluie” informații legate de așa-zisa depunere în Parlament a unor inițiative legislative prin care să fie mărită vârsta de pensionare pentru militari și polițiști, și face următoarele precizări:

  • Procesul legislativ desfășurat de Parlamentul României este transparent și poate fi urmărit în mod liber și neîngrădit de orice cetățean. Așa cum se poate verifica pe paginile de internet dedicate procesului legislativ la Camera Deputaților, sau Senatului României, nu există, cel puțin până în prezent, inițiative legislative de natura celor semnalate în așa-zisa știre care să fi intrat în procesul legislativ.
  • Dreptul de inițiativă legislativă al parlamentarilor, prevăzut în Constituție, nu poate fi îngrădit. Facem precizarea că Ministerul Apărării Naționale nu susține creșterea vârstei de pensionare a militarilor, ca atare, instituția militară nu va susține astfel de proiecte, în eventualitatea în care ar putea fi depuse pe viitor.
  • Ministerul Apărării Naționale nu a fost solicitat pentru a desemna specialiști din cadrul instituției care să facă parte din vreun grup de lucru dedicat creșterii vârstei de pensionare a militarilor.
  • Din punct de vedere al procedurilor parlamentare, așa-zisa „știre” conține câteva erori fundamentale:
    • Proiectele legislative nu se depun la comisii. Senatorii, deputaţii şi cetăţenii îşi exercită dreptul la iniţiativă legislativă prin transmiterea către Camera competentă a propunerii legislative, în scopul de a o dezbate şi de a o adopta ca primă Cameră sesizată (art. 92 din Regulamentul Senatului).
    • Proiectele legislative urmează un circuit legislativ bazat pe principiul bicameralității. Procesul legislativ se desfăşoară în fiecare Cameră a Parlamentului, ca urmare, proiectele legislative nu se depun simultan la Senat și Camera Deputaților. De asemenea, proiectele legislative nu se dezbat în același timp în fiecare Cameră. Situațiile în care cele două Camere ale Parlamentului României se întrunesc în ședință comună sunt detaliate în Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
  • Alte detalii privind organizarea procesului legislativ în Parlamentul României pot fi obținute prin consultarea regulamentelor celor două Camere: al Senatului și al Camerei Deputaților.

De asemenea, ministrul apărării, Nicolae Ciucă, a declarat săptămâna trecută că în momentul de față nu se pune problema modificării pensiilor, iar vârsta de pensionare nu va crește pentru militari.

„De la Alexandru Ioan Cuza încoace militarii au beneficiat de pensie militară de stat, ca o măsură compensatorie pentru tot ceea ce înseamnă privarea de anumite drepturi şi libertăţi democratice, pentru tot ceea ce înseamnă sacrificiul şi disponibilitatea militarilor de a servi ţara indiferent de condiţii şi de misiune, şi, în acest sens, apreciez şi sprijinul politic pentru ca pensiile militare să nu intre în categoria pensiilor speciale. Şi nu vorbesc doar despre pensiile militarilor din Ministerul Apărării Naţionale, ci vorbesc despre pensiile tuturor celor ce fac parte din sistemul naţional de apărare şi siguranţă naţională”, a spus ministrul.

Ciucă a respins şi ideea creşterii vârstei de pensionare pentru militari. „Să se gândească cineva, să facă un exerciţiu de imaginaţie şi să vadă undeva un batalion cu militari între 55 şi 60 de ani. Noi nu avem numai funcţii birocratice şi administrative, sunt şi din acelea, dar sunt puţine. Armata se caracterizează prin dinamism, prin stare de operativitate, prin energie, prin forţă”, a spus Ciucă, la Antena 3.

Sursă foto: businesstoday.in

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.