Sebastian Burduja, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, a precizat, printre altele, într-un interviu pentru Umbrela Strategică, că România are nevoie de o agenție a apărării după modelul american Defence Agency for Research Project (DARPA). Acesta a subliniat că cele mai importante proiecte de inovare provin din zona militară.

Oficialul din Ministerul Finanțelor a spus că ar trebui ca țara noastră să preia modelul american sau cel israelian care generează inovare în zona de apărare și securitate națională. „Dacă am reuși să creem în România o agenție de cercetare după modelul american sau israelian în zona de securitate națională, unde să aduci cele mai luminate minți ale acestei țări și avem cercetători formați la cele mai mari univeristăți ale lumii, să îi plătim conform cu ceea ce știu și să-i punem la treabă, într-adevăr România ar putea genera astfel de inovări”, a menționat Burduja.

Dincolo de faptul că discreditează din start capacitatea experților din zona militară, subliniind că e nevoie de „minți luminate” școlite pe la universități de prestigiu, poate că ar trebui să îi spună cineva domnului secretar de stat că în România chiar există astfel de structruri dedicate cercetării și inovării, care provin din zona militară – cu proiecte active în derulare pe domenii variate. Nu îl condamnă nimeni, pe vremea când astfel de instituții funcționau deja de ani buni, el era ocupat cu înființarea de ONG-uri, ligi studențești, își croia un „viitor politic strălucit”, iar zona militară era, și pare că încă este, un domeniu în care ar putea cel mult să își dea cu părerea în necunoștiință de cauză.

De exemplu, în cadrul MApN a fost înființată, la 07.01.1998, Agenția de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare (ACTTM), ce asigură competenţa ştiinţifică şi tehnologică a MApN, desfăşurând o gamă complexă de activităţi specifice, cu caracter unic, solicitate de beneficiari din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, între care, cu prioritate, sunt abordate spre rezolvare solicitările Statului Major General (SMG) şi cele ale Categoriilor de Forţe ale Armatei (CFA).

Găsiți pe site-ul ACTTM toată lista de proiecte, în desfășurare și finalizate, pe care aceasta le are în portofoliu. Din lista de 24 de proiecte aflate în desfășurare amintim câteva: „Mecanisme criptografice in cloud sub controlul exclusiv al utilizatorului MC3Ex”, „Sisteme şi Platformă Inteligentă de Analiză Video şi Audio SPIA – VA”, „Platforme UAV (vehicule aeriene fără pilot uman) cu capabilităţi dedicate şi infrastructură suport, pentru aplicaţii în misiuni de securitate naţională”, „Sistem optoelectronic complex pentru observare și analiză multispectrală – SOIM”.

O altă astfel de structură din zona de securitate națională și apărare o regăsim în cadrul SRI – Institutul de Tehnologii Avansate (ITA). ITA desfăşoară activităţi de cercetare, proiectare şi micro-producţie, în domenii precum electronică, mecanică, optică, informatică, matematici aplicate sau comunicaţii. De asemenea, Institutul cooperează cu instituţii publice sau private şi promovează tematici de interes în cadrul Planului Naţional de Cercetare-Dezvoltare şi Inovare. Principalele categorii de produse și servicii oferite de Institut sunt: asigurarea protecţiei comunicaţiilor şi a datelor în format electronic utilizând metode criptografice, protecţia informaţiilor clasificate prin măsuri TEMPEST, echipamente pentru radiocomunicații, echipamente şi sisteme pentru comunicaţii de date şi voce, dispozitive optice şi sisteme de comunicaţii video, dispozitive şi subansambluri mecanice, dispozitive şi echipamente destinate prevenirii şi combaterii terorismului.

În cadrul ITA funcționează Laboratoare de evaluare TEMPEST şi Criptografică acreditate de către ORNISS.

O să punem lipsa de cunoaștere sau ignoranța secretarului de stat pe seama preocupării de a promova, în cadrul interviului, investițiile pe care Guvernul urmează să le facă în următoarea perioadă pe zona de transport, cea energetică, sănătate și educație.

Sursă foto: b1.ro

1 COMENTARIU

  1. Modelele propuse ca exxemplu de tanarul Secretar de Stat sunt corecte, precizand insa ca structura israeliana mentionata este compania Rafael din Haifa, adica fosta agentie de cercetare a Ministerului Apararii care s-a privatizat cu multi ani in urma, pastrandu-si insa in general modul de functionare tipic unei structuri militare.
    Datele prezentate referitoare la structurile oficiale de cercetare din domeniul apararii si securitatii nationale sunt corect enumerate, mentionand componentele de baza: Agentia de cercetare , adica fostul ICITAdin Dealul Spirii mutat in 1970 la noul sediu modern din Clinceni, urmat de puternicul centru de cercetare reprezentat de Academia Tehnica Militara si de Centrele de cercetare stiintifica ale diverselor Arme din structura M.Ap.N., reputatul dar discretul Institut de Tehnologii Avansate al S.R.I. si structurile de cercetare – dezvoltare ale celorlalte structuri din Sistemul National de Aparare, Securitate si Ordine Publica – Ministerul de Interne, Politia Romana, Jandarmeria Romana, Serviciuo de Telecomunicatii Speciale, Serviciul de Protectie si Paza. O mare pierdere o reprezinta disparitia in 1990 imediat dupa Revolutie a Laboratorului de Dispozitive Speciale cu Laser (DSL), infintat in 1972 si incadrat cu specialisti militari detasati din M.Ap.N. la Institutul de Fizica Atomica (IFA), laborator devenit in 1976 prin reorganizarea IFA o componenta importanta a Institutului pentru Fizica si Tehnologia Aparatelor cu Radiatii (IFTAR). In cei 18 ani de existenta, colectivul de cercetatori din DSL care in anul desfiintarii – 1990, numara un numar de 128 de specialisti din diverse domenii, a finalizat cercetarile stiintifice pana la nivel de prototip si a introdus in fabricatie un numar de 38 de aparate si echipamente solicitate de M.Ap.N., care au intrat in productie si apoi in dotarea operativa a Armatei Romane si chiar la export.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.