Propaganda teroristă se folosește în mod activ de temerile oamenilor privind răspândirea COVID-19, creând o infrastructură online pentru recrutarea viitorilor teroriști, a precizat directorul Serviciului Federal de Securitate din Federația Rusă (FSB), Alexander Bortnikov, cu ocazia celei de-a noua Conferințe privind securitatea internațională organizată la Moscova, informează TASS.
„Izolarea universală a dus la creșterea accelerată a comunicării online între oameni. Crizele economice, care s-au agravat în timpul pandemiei, teama cetățenilor pentru sănătatea lor și incertitudinea generală a viitorului au crescut anxietatea publică și tensiunea socială. Propagandiștii online ai terorismului și extremismului lucrează agresiv cu sectoarele vulnerabile ale societății, precum și cu reprezentanții clasei de mijloc, a căror situație financiară s-a deteriorat în ultimul an”, a spus Bortnikov.
„În esență, o întreagă infrastructură globală „producătoare” de viitori teroriști a fost construită online”, a adăugat el.
Potrivit șefului FSB, efectele secundare negative ale restricțiilor coronavirusului nu sunt încă complet estimate. El a menționat că, în perioada de distanțare socială, migranții și diferite diaspore tind să-i separe și mai mult pe aceștia de societate. „În aceste condiții, reprezentanții organizațiilor teroriste internaționale au mai multe oportunități de a folosi strategii de propagandă și recrutare, de a organiza și de a efectua atacuri teroriste”, a spus Bortnikov.
O altă tendință este radicalizarea populațiilor locale împotriva migranților, minorităților naționale și religioase, ascensiunea sentimentelor de extremă dreaptă și popularizarea ideilor și organizațiilor neonaziste. „Trebuie să subliniem că încă există state în Europa care justifică nazismul sau chiar îl includ în ideologia sa națională. Organizațiile paramilitare active de pe teritoriul lor oferă posibilitatea activiștilor de extremă dreapta din alte state să se antreneze în bazele lor”, a mai spus directorul FSB.
Bortnikov a mai subliniat că, în timp ce în țările lor de origine neo-naziștii acționează ca dușmani pentru musulmani, aceștia luptă adesea alături de islamiștii radicali în grupări paramilitare de pe teritoriul unor state terțe.
Sursă foto: warsawinstitute.org