Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea potenţială către România a 95 de vehicule blindate tactice de tip uşor JLTV Heavy Guns Carrier şi a echipamentului aferent, a anunţat marţi Pentagonul, informează Reuters.

România solicitase anterior 35 de JLTV, cu opţiune de achiziţionare a până la 129 de JLTV, în valoare de până la 104 milioane de dolari.

Agenţia de Cooperare pentru Securitate şi Apărare a Pentagonului a notificat marţi Congresul cu privire la posibila vânzare.

În pofida aprobării de către Departamentul de Stat, notificarea nu înseamnă că a fost semnat un contract sau că negocierile s-au încheiat, menţionează Reuters.

Potrivit Pentagonului, Oshkosh Corp este principalul contractor pentru acest echipament.

România intenționează să cumpere și tancuri Abrams

România vrea să cumpere tancuri Abrams produse în SUA, a declarat recent, pentru Observatorul Militar, generalul-locotenent Teodor Incicaș

Țara noastră a majorat cheltuielile pentru apărare la 2,5% din produsul intern brut în acest an, de la 2%, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina. România, care împarte o graniță de 650 km cu Ucraina, găzduiește un sistem american de apărare împotriva rachetelor balistice și, începând de anul trecut, are un grup de luptă permanent al alianței staționat pe teritoriul său.

Suntem în curs de a trimite cererea noastră (ministerului) de aprobare preliminară pentru a achiziționa un batalion de tancuri Abrams„ a declarat Teodor Incicaș

Incicaș a declarat că achiziția, odată aprobată, se va face printr-o tranzacție de la guvern la guvern. Calendarul pentru achiziție nu a fost însă menționat.

Țări apropiate de granița cu Rusia, precum Polonia, Finlanda și Germania, încheie acorduri pentru a construi arme americane în Europa, negociind noi acorduri și căutând să accelereze contractele existente.

România a cumpărat în decembrie drone americane

În decembrie, Ministerul Apărării din România a semnat un acord pentru achiziționarea a șapte sisteme de avioane fără pilot Watchkeeper X de la firma israeliană de electronice de apărare Elbit Systems pentru aproximativ 1,89 miliarde de lei.

Cele șapte Sisteme UAS Watchkeeper X presupune fiecare câte o stație de control la sol și câte trei aeronave fără pilot de fiecare. Astfel, în total vor fi practic 21 de drone Watchkeeper X care vor intra în dotarea Armatei. Dronele Watchkeeper X sunt gândite în special pentru misiuni de recunoaștere și colectare de informații, însă pot fi și înarmate cu muniții speciale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.