Odată cu creșterea dramatică a cazurilor de coronavirus în întreaga lume, am putut observa cum mai toate statele lumii au făcut apel la forțele militare în vederea intervenției, pe diferite segmente și domenii, pentru a sprijini lupta în combatarea răspândirii virsului.

În multe țări, atunci când armata iese pe stradă este un semn de instabilitate politică. Dar chiar și în cele mai democratice și mai stabile societăți ale lumii, armatei i s-a cerut să iasă în stradă ca să sprijine acțiunile medicilor, polițiștilor sau altor instituții angrenate în lupta cu pandemia.

De ce toată lumea apelează la armată și care sunt de fapt lucrurile pe care le pot asigura trupele militare ale unui stat în astfel de situații?

În primul rând, militarii reprezintă o masă de indivizi foarte bine antrenați, disciplinați, motivați și cu un set variat de abilități, capabili să se mobilizeze și să opereze în situații critice. Totodată, au la dispoziție diferite facilități și baze, ce pot fi utilizate în operațiuni de sprijin.

În al doilea rând, în cadrul armatei există, de regulă, o structură medicală foarte bine pregătită, antrenată să acționeze chiar și în situații de război. Toți sunt bine pregătiți în oferirea de prim ajutor și ar putea sprijini la o varietate de roluri auxiliare. De asemenea, unitățile medicale militare pot fi de mare ajutor pentru crearea și organizarea spitalelor temporare „de teren” și a altor facilități medicale.

În al treilea rând, armata are capacitatea de a asigura o serie de elemente din zona logistică, în special pe componenta de transport de resurse vitale și sisteme de comunicații.

În al patrulea rând, este vorba de asigurarea siguranței și ordinii publice. Cel mai probabil majoritatea statelor și-ar dori ca acest lucru să rămână exclusiv în atribuțiile poliției (lucru de altfel normal), dar dacă personalul forțelor polițienești scade semnificativ din diverse motive, armata poate fi utilizată pentru a suplini aceste deficiențe – mai puțin pentru contactul direct cu oamenii, ci mai degrabă pentru protejarea infrastructurilor critice și ale obiectvelor de maximă importanță.

Nu în ultimul rând, pentru oferirea de garanții și imprimarea unui sentiment de încredere în rândul populației, pentru ca oamenii să înțeleagă faptul că statul este în totalitate implicat și folosește toate resursele pentru a face față luptei cu pandemia.

Este clar că nu armata este soluția la această criză medicală (și nici nu ar trebui să fie), dar reprezintă un real sprijin în susținerea eforturilor tuturor celor implicați – autorități centrale și locale, medici, polițiști și nu numai.

Sursă foto: emerging-europe.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.