Curtea Constituţională din Germania a stabilit marţi (19.05.2020) că monitorizarea apelurilor telefonice și a traficului de internet al cetățenilor străini aflați pe teritoriile altor state, de către agenţia de informații externe – BND, încalcă parţial legea fundamentală, precizează Reuters.

Decizia, care era extrem de aşteptată, stabileşte că supravegherea în masă a activităţii pe internet a străinilor în afara ţării, precum și interceptarea apelurilor telefonice ale acestora, încalcă libertatea presei, apărată de Constituţie.

Este prima dată când instanţa decide că BND trebuie să se supună Constituţiei germane chiar şi pentru activităţile din străinătate. Hotărârea dă câştig de cauză plângerilor înaintate de şase jurnalişti străini, de organizaţia Reporteri fără Frontiere şi de un activist pentru drepturile omului.

Conform sesizărilor, agenţia de spionaj extern BND încalcă libertatea presei prin monitorizarea la scară largă a diverse date peste tot în lume. Plângerile înaintate Curţii Constituţionale au vizat o serie de modificări legislative de la sfârşitul lui 2016 care defineau aria de acoperire şi activităţile BND, permiţându-i să analizeze date fără a avea nevoie de o suspiciune concretă pentru a face asta.

Teoretic, cetăţenii germani se bucură de protecţie împotriva supravegherii. Totuşi, conform sesizărilor, mulţi reporteri de investigaţie din Germania ar putea fi reticenţi să lucreze cu parteneri internaţionali din moment ce asta ar însemna ca activitatea lor să poate fi monitorizată.

Curtea Constituţională, care îşi are sediul la Karlsruhe, a stabilit că schimbările legislative trebuie reanalizate până cel târziu la sfârşitul anului viitor.

Sursă foto: 123rf.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.