În ultimele săptămâni coronavirusul a dominat titlurile în presa internațională, în condițiile în care s-au înregistrat creșteri semnificative în ceea ce privește numărul cazurilor de persoane infectate.

Multe state europene au evacuat cetățeni chinezi proveniți din regiunea Wuhan, ce au fost plasați în carantină. Anumite țări din Orientul Mijlociu au impus restricții drastice de călătorie înspre și dinspre China. În Africa, Crucea Roșie Nigeriană a aunțat că a mobilizat peste un milion de voluntari pentru a stopa răspândirea epidemiei.
De asemenea, președintele american, Donald Trump, a precizat într-un discurs că administrația de la Washington ia toate măsurile pentru a-și proteja cetățenii împotriva acestei amenințări.

Situația actualizată în timp real arată că au fost identificate aproximativ 82.000 de cazuri de infectare. Dintre acestea, 33.000 de persoane s-au vindecat, iar 2.800 au căzut victime ale virsului.

Deși o mare parte a atenției a fost concentrată pe împiedicarea extinderii coronavirusului, lucru de altfel normal, există și implicații de ordin geopolitic, poate cel puțin la fel de serioase, care ar trebui să ridice semne de întrebare.

Un aspect important se referă la acțiunile de dezinformare cu privire la răspândirea, cauzele și efectele generate de COVID-19. Diverse surse au publicat pe platformele de socializare videoclipuri și imagini foto însoțite de povești false menite să alarmeze publicul cu privire la prezența și impactul virusului în anumite regiuni.

Spre exemplu, un număr de cinci surse de presă din regiunea baltică au fost recent atacate de hackeri, care au publicat pe site-urile acestora articole de dezinformare în care se menționa că soldați americani aflați la baza militară NATO din Lituania au fost diagnosticați cu coronavirus. Prezența NATO în Marea Baltică a fost întotdeauna o problemă a Moscovei, iar Kremlinul pare să fie un expert în acțiunile de propagandă și dezinformare operate în regiune, în special în cele ce au ca temă discreditarea puterilor occidentale.

Un alt element esențial al discuției despre implicațiile geopolitice este acela al impactului economic. Astăzi, economia chineză reprezintă 17% din cea globală. Nu putem să dăm crezare teoriilor conspiraționiste potrivit căroa COVID-19 a fost creat de americani pentru a distruge Beijingului din punct de vedere economic. Cu toate acestea impactul economico-financiar nu este de neglijat, dar de pe urma unei situații de acest fel nu ar avea de suferit doar China, ci toate marile puteri și nu numai. Actuala economie globală este caracterizată de o puternică interdependență între statele lumii, iar dificultățile întâmpinate de una dintre ele nu va rămâne fără efecte și în alte zone indiferent de distanța geografica.

Un bun exemplu în acest sens îl reprezintă situația unui număr mare de companii aeriene (peste 40, dar aflat în creștere), care și-au anulat zborurile sau au restrâns numărul acestora către China, înregistrând, astfel, pierderi financiare considerabile.

O situație similară este cea din industria auto, unde Nissan și Renault au anunțat că vor opri producția la fabricile din China și vor retrage din țară angajații ce nu sunt cetățeni chinezi.

Teoriile conspiraționiste, precum cea menționată anterior, în care SUA este acuzată de crearea artificială a virusului a fost practicată și cu alte ocazii. Nu mai departe de anul 2013, colonelul Dai Xu din forțele aeriene chineze îi acuza pe americani de atac cu arme biologice, prin aducerea virusului gripei aviare (H7N9) în China.

Dezinformări, știri false, troli și alte acțiuni subversive pe această temă, și nu numai, vor mai fi propagate în mass-media, într-o perspectivă în care, cel mai probabil, numărul de cazuri de infectări va mai crește o vreme (sperăm nu într-un ritm foarte accelerat).

Cel mai bun remediu pentru a ne feri de efectele fizice și psihologice ale coronavirusului este să ne păstrăm calmul, să respectăm un minim de cerințe de igienă (care ar trebui respectate în orice altî împrejurare) și să ne căutăm cu atenție sursele de informare, de preferabil cele oficiale.

Sursă foto: independent.co.uk

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.