În septembrie 2020, Ministerul Apărării Naționale, prin UM 02415 București, a publicat un anunț de participare pe platforma de achiziții publice SEAP, pentru încheierea unui acord cadru, pe o perioadă de 3 ani, pentru furnizarea de stații de lucru de tip AIO TEMPEST A.

În urma desfășurării unei licitații restrânse, contractul a fost atribuit, la 07.12.2020, firmei BlueSpace Technology SRL, cu o valoare de 3.496.825 de lei (circa 700.000 de euro).

Un alt contract a fost câștigat de aceeași companie, la 16.11.2020, în valoare 537.000 de lei, pentru achiziția de stații de lucru tip tip TEMPEST nivel C.

Alte echipamente tehnologice achiziționate de MApN pe final de 2020, au fost: camera ultrarapidă pentru investigarea fenomenelor asociate exploziei și impactului (588.200 de lei), sistem realitate virtuală (279.000 de lei), dar și diverse laptop-uri, desktop-uri, servere și alte echipamente informatice în valoare totală de aproximativ 10,5 milioane de lei.

Despre BlueSpace…

BlueSpace Technology SRL și-a început activitatea în anul 2016 și este una dintre companiile cu renume pe piața soluțiilor de securitate IT, ecranare electromagnetică și TEMPEST, precum și pe zona comunicațiilor radio, se arată pe site-ul companiei.

În a doua jumătate a anului trecut, Bluespace Technology, care își are sediul în apartamentul unui bloc, a semnat contracte de peste 50 milioane lei cu diverse unități militare, scria la începutul acestui an Gazeta de Bistrița.

Spre exemplu, în data de 10.03. 2020, compania de stat Romarm SA, aflată sub jurisdicția MApN, anunța că a încheiat un parteneriat cu firma Bluespace Technology SRL. „Compania națională Romarm SA a demarat un amplu proces de parteneriate cu reprezentanți ai industriei private de apărare din România. (…) Din această perspectivă au apărut primele rezultate pozitive. Asocierea Bluespace Technology și CN Romarm a participat la licitația organizată de autoritatea contractantă CN Romtehnica SA. La data e 09.03.2020 Asocierea Bluespace Technology SRL și CN Romarm Sa a fost desemnată câștigătoare a contractului de furnizare a produselor ”Poligon de tragere tip 2” și poligon de tragere tip 3”, cu o valoare cumulată de 25.410.496 lei, fără TVA”, se arată într-un comunicat al Romarm.

Tot ziarul bistrițean arată că firma a fost înființată în 2011 de Mihai Șonțu. În 2016, într-un document depus la Registrul Comerțului apare Constantin Pintilie, care dobândește calitatea de împuternicit al lui Șonțu. Patronul  Bluespace Technology este fost angajat la UTI Group, în funcția de specialist în comunicații radio la UTI System.

De atunci, afacerile Bluespace Technology au început să „înflorească” și să se axeze pe business-uri din domeniul tehnologiei informației. În același an primește și primul contract bazat pe certificarea TEMPEST.

Contracte și cu SPP

Unitatea Militară 0149F Bucureşti, din cadrul SPP, a încheiat pe 10.10.2017 un acord cadru de furnizare echipamente informatice, în valoare totală de 2.043.130 lei, fără TVA.

Contractul prevede furnizarea de computere de birou şi portabile, imprimante laser, echipamente de procesare a datelor şi servere de reţea. Una din beneficiarele acordului este Silva Sistems SRL din Constanţa, alături de Chrome Computers SRL, Pragma Computers SRL, Producton SRL, Bluespace Technology SRL, Power Net Consulting SRL, Dante International SA şi Digital Bit SRL, toate din Bucureşti.

BlueSpace, dosarul „Microsoft” și Urdăreanu

În 2019, Pintilie a preluat acționariatul Bluespace Technology și l-a numit în funcția de administrator pe Adrian Vasile Dragomir. Cel din urmă a fost general manager în cadrul UTI Group. La începutul acestui an, Constantin Pintilie l-a revocat din funcția respectivă pe care, acum, o ocupă el.

Soția lui, Pintilie Carmen Daniela, lucrează la biroul Mișcare și Transport din cadrul Baza 91 Logistică, a lucrat la Agenția de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare, unde a fost încadrată chiar după ce a terminat academia de Tehnică Militară, se mai precizează în materialul Gazetei de Bistrița.

Pintilie mai este asociat, în cadrul firmei Binard Aadvanced Technology SRL, cu Tănasă Cristinel Marius, conectat la dosarul Microsoft, și Dragomir Adrian Vasile, cel din urmă fiind și administratorul firmei.

Tănasă Cristinel Marius a fost și acționar la Smart Control SRL, firmă implicată în dosarul Microsoft. Firma la care Tănasă a fost acționar a fost instrumentat de procurorii DNA, în dosarul EADS (fiind clasat în cele din urmă).

În anul 2014, DNA a declanșat o investigație privind achiziția de soft, în cadrul contractului încheiat cu EADS. Potrivit anchetei, EADS au fi condiționat încheierea acestei afaceri prin subcontractarea unei părţi din serviciile ce urmau a fi furnizate, în valoare de 60 de milioane de euro, către compania Fujitsu Siemens Computers, controlată de Claudiu Florică, implicat și în dosarele „Microsoft”. Astfel, între EADS și Fujitsu Siemens Computers a fost încheiat, în data de 24 mai 2014, un contract de colaborare, prin care societatea reprezentată de Claudiu Florică a fost mandatată să negocieze contractul cu statul român. Această înţelegere a fost parafată, spun procurorii, cu trei luni înainte de încheierea de către Ministerul de Interne a contractului EADS, în valoare de 650 de milioane de euro.

Tiberiu Urdăreanu, patronul grupului UTI, a devenit celebru pentru denunțurile făcute la DNA împotriva fostului premier, Ludovic Orban, a fostului ministru al energiei, Constantin Niță, sau a fostului ministru al muncii, Lia Olguța Vasilescu, pentru presupuse fapte din perioada în care era primar al Craiovei. Anul trecut, Urdăreanu a fost condamnat definitiv la 8 luni de închisoare cu suspendare.

Sursă foto: presamil.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.