Comisia Europeană a propus marți (05.03.2024) un nou program, în valoare de 1,5 miliarde de euro, pentru industria de apărare. Acesta urmează să fie finanțat din bugetul Uniunii Europene în perioada 2025-2027, potrivit Reuters, citat de Europa Liberă.

Noul program al UE, informează Reuters, prevede ca țările membre să-și procure cel puțin 40% din armament în mod colectiv cel mai târziu în 2030, iar cel puțin 35% din totalul comerțului cu armament pe piața UE să fie între țările membre.

„Statele membre trebuie să investească mai mult, mai bine, împreună, în mod european”, a spus într-o declarație Comisia Europeană.

Războiul Rusiei din Ucraina a făcut multe țări din UE să-și mărească cheltuielile de apărare. Oficialii UE spun însă că eforturile la scară națională sunt mai puțin eficiente decât cele comunitare și vor ca instituțiile UE să joace un rol mai mare în politicile industriei de apărare.

Comisia mai spune că dorește ca UE să fie mai bine pregătită de eventuale crize de tipul unei creșteri bruște a cererii de muniție de artilerie.

Comisia a mai propus ca o parte din profitul din vânzarea avuțiilor rusești înghețate să fie folosit pentru cumpărarea de arme destinate Ucrainei.

Sursă foto: reuters.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.