Contractul prin care România urmează să cumpere 4 corvete multirol urmează să fie semnat în curând, a declarat contramiralul Mihai Panait, șeful Statului Major al Forțelor Navale, în cadrul #2021 Defense Summit, anunță Newsweek.

Acesta a mai adăugat că “procedura de achiziție pentru programul „corvetă multifuncțională” este în faza finală.

Sunt întrunite premisele necesare pentru semnarea contractului de achiziție a celor 4 corvete cu operatorul economic declarat câștigător, adică asocierea dintre Naval Group și Șantierul Naval Constanța.

Procedura se află în desfășurare între Direcția Generală de Armamente și asocierea pe care am amintit-o.

Sper să se găsească soluția optimă și să putem semna acest contract, astfel încât să putem face un pas înainte.

Acest program este esențial și unul dintre cele mai importante pentru Forțele Navale Române, prin prisma faptul că, dincolo de necesitatea de a aduce nave noi, avem nevoie să modernizăm și capabilitățile existente”, a mai declarat Mihai Panait.

Șeful Statului Major al Forțelor Navale a menționat că programul „corvete multifuncționale” are și o componentă de offset, care include și modernizarea celor două fregate pe care le are deja România, Regina Maria și Regele Ferdinand.

„Am mai multe argumente pentru necesitatea ca Forțele Navale să fie dotate cu echipamente moderne.

Și la nivel maritim, și la nivel fluvial, România ocupă un loc important în NATO. Avem o lungime a coastei maritime de 240 de kilometri, dar și o responsabilitate pe cei 1.075 de kilometri de fluviu pe care țara noastră îi deține, care reprezintă 38% din lungimea totală a Dunării, o importantă cale de navigație spre interiorul continentului european.

România, ca stat maritim, membru al UE și NATO, și-a asumat un rol strategic în spațiul geopolitic al Mării Negrii”, a precizat șeful Statului Major al Forțelor Navale, în cadrul #2021 Defense Summit.

O forță navală bine dimensionată și dotată poate reprezenta un instrument al politicii externe de securitate. În acest context, procesul de modernizare este continuu și esențial, pentru a fi perfect compatibile cu cele ale celorlalte state NATO, pentru a putea acționa într-un colaborare multinațională complexă, a precizat contramiralul Mihai Panait.

„Am încheiat cu succes exercițiul Seaguardian, din Marea Mediterană, unde am participat cu fregata Regina Maria, cu un echipaj de 240 de militari la bord. Aceeași fregată se află din nou în Marea Mediterană, în gruparea permanentă de luptă, SNMG 2. Urmează să participe în exerciții multinaționale conduse de Forțele Navale ale Turciei și Greciei.

Puitorul de mine 274 a fost modernizat complet într-un program pe trei ani de zile, iar anul trecut a condus, pentru prima dată în istoria României, o grupare navală de luptă permanentă, contra minelor”, a declarat în finalul declarației contramiralul Mihai Panait, șeful Statului Major al Forțelor Navale.

Scopul acestui program de înzestrare este achiziția a patru corvete multifuncționale pentru Forțele Navale și achiziția de muniții și a suportului logistic inițial aferent navelor (pentru primii doi ani de la livrarea fiecărei nave), detaliază MApN.

Corvetele vor fi capabile să execute misiuni în următoarele domenii de luptă: AAW (lupta împotriva amenințărilor aeriene), ASuW (lupta împotriva navelor de suprafață), ASW (lupta împotriva amenințărilor submarine), EW (război electronic), NGS (sprijin cu foc la litoral).

Construcția și dotarea navelor se va realiza într-un șantier naval din România. În cadrul operațiunilor compensatorii este inclus un program offset ce include modernizarea fregatelor T22R cu un sistem de luptă similar cu cel al corvetelor, program ce are ca scop investiţii în industria românească de apărare.

Sursă foto: Radio România Actualități

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.