Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că la summitul NATO care va avea loc săptămâna viitoare la Madrid vor fi luate ”decizii importante’‘ la cinci capitole ”cheie”, printre care sprijinul pentru Ucraina, consolidarea prezenţei militare şi aprobarea noului Concept Strategic, documentul care va orienta strategiile Alianţei în anii următori, relatează Agerpres.

Vorbind la o conferinţă de presă comună cu premierul ceh Petr Fiala, secretarul general al NATO a amintit despre acest Concept Strategic că reprezintă ”planul cardinal pentru viitorul Alianţei noastre” şi ”va stabili poziţia noastră comună faţă de Rusia, provocările emergente şi China, precum şi asocierea noastră cu UE, care a atins niveluri fără precedent”.

Acest document, revizuit ultima dată în anul 2010, descrie obiectivele NATO, identifică trăsăturile esenţiale ale mediului de securitate şi oferă orientări pentru adaptarea forţelor armate.

”Intensificăm descurajarea şi apărarea, ne consolidăm prezenţa, capacităţile şi disponibilitatea, în special în partea estică a Alianţei”, a adăugat Stoltenberg.

Vor fi de asemenea adoptate măsuri de susţinere a Ucrainei şi a ”altor parteneri în situaţie de risc”, NATO având prevăzut să aprobe pentru Ucraina ”un pachet exhaustiv de asistenţă”. La summitul NATO va participa şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, dar el va interveni prin legătură video.

Liderii statelor NATO vor aborda de asemenea la summit problema bugetelor alocate apărării şi ”vor ameliora repartizarea cheltuielilor, cu mai multe investiţii în apărare care să fie făcute împreună”.

Summitul de la Madrid va lua în discuţie şi cererile Finlandei şi Suediei de aderare la Alianţă, blocate însă de veto-ul Turciei, care solicită celor două ţări să-şi schimbe radical atitudinea faţă de organizaţiile politice kurde.

”Turcia are preocupări legitime pentru securitatea sa şi lucrăm la soluţionarea lor împreună cu Suedia şi Finlanda”, a declarat Stoltenberg despre acest subiect.

Summitul de săptămâna viitoare, a mai spus el, este ”o oportunitate de a ne angaja din nou faţă de legătura vitală între Europa şi America de Nord”.

La rândul său, premierul ceh Petr Fiala a subliniat că războiul rus împotriva Ucrainei va fi în centrul summitului de la Madrid şi al preşedinţiei semestriale a Consiliului UE care va fi preluată de Republica Cehă pe 1 iulie. El şi-a manifestat speranţa că în timpul acestei preşedinţii va fi semnată la Praga o nouă declaraţie comună asupra cooperării între UE şi NATO.

1 COMENTARIU

  1. Despre PACE se poate discuta , deja exista posibilitatea tehnologică permisivă pentru că omenirea sa beneficieze la infinit de energie obținută din surse REGENERABILE cu costuri neglijabile
    Cu 12
    000.000 de generatoare recuperate din eolienele neperformante înstelate pe sol în cuplaj cu anumite componente obținute din autoturismele propuse pentru dezmembrari se poate produce curent electric non-stop cu emisii de CARBON zero din surse REGENERABILE cu costuri neglijabile pentru întreaga planetă milioane de ani.
    SUPRAVEGHEREA TEHNOLOGIEI SE organizează în 3 schimburi cu specialiștii din petrol și gaze, cu constructorii bombelor cu hidrogen stocat in polimeri , cu constructorii de eoliene si parcuri fotovoltaice precum și cu minerii scoși din minele de uraniu și de cărbuni .
    REVOLUTIONEAZA ind auto, aero , navala iar cu supraveghere robotizata poate produce curent electric non-stop cu emisii de CARBON zero din surse REGENERABILE cu costuri neglijabile pe planetele vizate pentru colonizare .
    Sper de peste 13 ani de poluare excesiva sa obtin oferta contractului comercial internațional juridic pentru cooperare . http://www.panaion9@gmail.com
    România nu dispune de suportul financiar pentru a deține SUPREMATIA ENERGETICA A UNIVERSULUI.
    Cu STIMA DIN TELEORMAN ROMANIA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.