Aproximaitv 7000 de candidați pentru cele 290 de fotolii de parlamentar și-au început campania electorală, în contextul unor controversate decizii ale Consiliului Gardienilor Revoluției de a bloca participarea a 9000 de alți posibili candidați. Dintre aceștia, au fost blocați inclusiv 90 de actuali parlamentari.
Presa occidentală a evaluat că o mare parte din cei cărora Gardienii Revoluției le-au respins candidaturile se situau într-o zonă moderată și că majoritatea candidaților rămași în cursă promovează o gândire mai agresivă.
Alegerile parlamentare din 21 februarie vin într-un moment delicat pentru formațiunea reprezentantă de președintele Hassan Rouhani, care este acuzat de tabară adversă pentru situația economică dificilă în care se regăsește Iran și pentru un răspuns insuficient de agresiv la adresa SUA.
În cele mai recente apariții publice, Rouhani le-a cerut iranienilor să iasă într-un număr cât mai mare la vot, conștient de nevoia unei prezențe cât mai mari atât pentru un rezultat pozitiv cât și din perspectiva transmiterii unui mesaj de unitate națională și de încredere în teocrația șiită, element vital în retorica anti SUA.
Evenimentele de la începutul anului 2020 au creat posibilitatea ca elementele conservatoare din politica iraniană să își impună punctul de vedere legat de neîncrederea în vest și în SUA, ceea ce s-ar putea reflecta în rezultatele alegerilor din 2020. De altfel, cel mai important agent electoral pentru forțele conservative pare să fie chiar Donald Trump, în al cărui mandat forțele moderate și pro-vest ale lui Rouhani au pierdut procente semnificative din încrederea votanților.
Rouhani mizează inclusiv pe valul de nemulțumire publică la adresa Gardienilor Revoluției, după ce aceștia au distrus un avion ucrainean de pasageri. Totuși valul de nemulțumiri pare să se extindă mai mult decât își dorește Rouhani – Gardienii Revoluției sunt exponenți ai curentului conservator, și să se transforme într-un vot popular anti-elite, în special în contextul în care clasa de mijloc sau mai rău acuză constant conducerea Iranului de lipsă de măsuri care să ducă la îmbunătățirea situației lor materiale.
Situația din Iran este una extrem de complicată, în special după ce vânzările de petrol au scăzut cu 80% ca urmare a sancțiunilor economice impuse Teheranului, iar economia s-a micșorat cu 9%, concomitent cu o devalorizare semnificativă a rialului și cu o creștere a inflației. O pătură extrem de vocală în acest subiect a fost cea a tinerilor, categorie care a adus în discuție inclusiv nevoia stopării corpuției și a incompetenței în administrație. Totuși, tinerii iranieni sunt vizați în special de către zona conservativă, fiind considerați ca având o atitudine anti-vest și pro implicare iraniană în Orientul Mijlociu. De altfel, liderul suprem Khamenei a susținut public nevoia unui Parlament din care să facă parte în principal tineri devotați forțelor revoluționare, ceea ce se traduce printr-un ordin de schimbare a generațiilor în zona conservatoare.
Alegerile parlamentare din Iran sunt extrem de relevante și pentru contextul de securitate regională din Orientul Mijlociu, în condițiile în care Parlamentul iranian poate susține sau tempera orice acțiune a președintelui – cu alegeri prezidențiale în 2021.
Sursă foto: atlanticcouncil.org