Odată cu acest val de epidemie, cu restricții, cu panică și alte sentimente de tot felul – nici prima și nici ultima perioadă dificilă în care Armata este chemată în sprijinul autorităților statului pentru a proteja cetățenii, poate va înțelege toată lumea de ce un militar are dreptul la o „pensie militară de stat” (NU specială) și nu se va mai intona nimeni de dimineață până seară la posturile de televiziune refrenul cu „militarii cu pensii nesimțite”.
Și poate nici nu se va mai găsi vreun parlamentar (căruia nu îi sunt în vreun fel restrânse drepturile prin prisma funcției) care să se gândească să elimine acest drept pe care militarii îl au pentru sacrificiile pe care le fac zi de zi și care sunt la datorie ori de câte ori țara are nevoie.
Marți (24.03.2020), președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație publică în care a punctat două lucruri esențiale pentru cetățeni:
- introducerea carantinei la nivel național în România, în regim 24/7, cu excepția deplasărilor la serviciu (pe proprie răspundere sau la solicitarea angajatorului) și la cumpărături;
- chemarea Armatei în sprijinul forțelor de poliție și jandarmi, pentru a gestiona mai bine situațiile din teren.
Din nou Armata este chemată să acționeze, alături de alte structuri din sistemul de ordine publică și apărare – Poliție și Jandarmerie, pentru a sprijini demersurile de combatere a epidemiei în plan național, în special prin asigurarea respectării măsurilor de carantină.
Să nu uităm nici de acțiunile în plan medical (și nu numai) întreprinse de MApN și de structurile din subordine – construirea unui complex medical mobil, ridicarea de corturi medicale de triaj, furnizarea de experți în achiziții și logistică, dar și juriști.
Este de-a dreptul jignitor ca cineva să conteste dreptul acestor oameni la o pensie militară de stat, nu specială ca cea a magistraților sau parlamentarilor, în condițiile în care ei sunt cei care se află mereu în prima linie în situații de urgență sau criză.
Poate cel mai bine a explicat acest aspect generalul în rezervă Ștefan Dănilă, pentru Digi24, în urmă cu aproximativ 3 luni: „Militarii nu primesc pensii speciale, militarii primesc pensii militare. Statutul de personal militar presupune de la început că un militar acceptă constrângerile, limitările pe care le are în timpul carierei sale cu un preț: el primește soldă pentru ceea ce face și primește pensie militară la finalul carierei. Astea sunt regulile jocului stabilite din momentul în care îți alegi cariera militară, o carieră care are mai multe restricții decât viața civilă. Și atunci, în momentul în care ai depus un jurământ față de țară și țara și-a asumat că îți va plăti o soldă și o pensie militară la sfârșitul carierei, atunci este normal ca unii dintre colegii mei să se simtă trădați la sfârșitul carierei de cei care le-au promis că la sfârșitul carierei le dau o pensie. A alătura pensiile militare cu pensiile speciale mi se pare un lucru foarte greșit, pentru a nu spune altfel”.
Dincolo de diferența clară de statut între pensiile speciale și cele militare, diferență ce se reflectă și în cuantumul lor în avantajul celor speciale, a văzut cineva vreun magistrat sărind în ajutorul populației în vreme de criză? O altă categorie care primește pensii speciale – parlamentarii, își frecau în mod inconștient palmele atunci când pandemia de coronavirus a blocat planurile de anticipate: mulți dintre ei aveau nevoie de un mandat integral pentru a primi pensie specială.
Unde sunt acum parlamentarii care cerșesc la fiecare 4 ani voturile noastre? Cum își ajută ei comunitățile din care vin și pe care au jurat să le protejeze. Poate acum vom înțelege că este o diferență majoră între un jurământ militar și recompensele pe care această categorie le merită și promisiunile electorale fără conținut ale unor oameni de nimic.
Trebuia să înțelegem, să apreciem și să răsplătim munca și eforturile acestor oameni care și-au asumat, sub jurământ, că vor face totul ca să apare țara și pe cetățenii săi.
Sursă foto: playtech.ro
[…] cu câteva zile în urma despre restricțiile impuse militarilor de-a lungul carierei și despre drepturile financiare ale acestora …. Astăzi, se pare că Guvernul a decis să mai restrângă din drepturile acestora, în vederea […]